Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 20 posto

Grad Zagreb mijenja odluku o plaćanju vrtića

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Grad Zagreb uputio je na javno savjetovanje Odluku o izmjeni Odluke o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kako bi podigao dohodovni cenzus i tako omogućio da unatoč inflaciji cijene vrtića ostanu iste.

U priopćenju iz Ureda gradonačelnika Zagreba istaknuto je kako je u svibnju ove godine na snagu stupila Odluka o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojom su prvi put u jedanaest godina podignuti pragovi dohodovnih cenzusa roditelja s ciljem da roditeljima ne poskupe gradski vrtići.

"Povećanjem praga od 8 posto osigurali smo da povećanje plaća u 2022. godini ne dovede do povećanja cijene vrtića. Također, tom smo Odlukom povećali broj roditelja koji plaćaju najmanji iznos sudjelovanja, kao i onih koji ostvaruju pravo na olakšice", ističu u priopćenju i dodaju kako su dječji vrtići u Zagrebu najjeftiniji od svih velikih gradova u Hrvatskoj.

"Nešto manje od trećine roditelja u Zagrebu u cijeni vrtića sudjeluje s iznosom od 0 do 20 eura po djetetu mjesečno, a njih još 20 posto s iznosom od 21 do 40 po djetetu, što znači da oko 50 posto roditelja u Zagrebu vrtić plaća između 0 i 40 eura po djetetu.

Pročitajte i ovo Novac PODACI DZS-A Jeste li ispod ili iznad? Objavljena prosječna plaća u RH, pogledajte tko zarađuje najviše

Budući da je inflacija i dalje prisutna, dio roditelja mogao bi u 2024. prijeći u više dohodovne pragove i plaćati višu cijenu vrtića. Da bismo to izbjegli i zadržali istu nisku cijenu vrtića za roditelje, odlučili smo ponovno povisiti dohodovne cenzuse. Stoga smo u javno savjetovanje uputili Odluku o izmjeni Odluke o mjerilima za naplatu usluga dječjih vrtića kojom se cenzusni pragovi povećavaju za dodatnih 20 posto u odnosu na postojeće.

Ovakvim, znatnim podizanjem pragova, dio roditelja/skrbnika vrtić će plaćati manje, a ostali će plaćati istu cijenu kao i dosad – nikome neće porasti cijena vrtića. Dakle, ovom Odlukom cjenovno pristupačni zagrebački gradski vrtići postaju još pristupačniji.

Nastavit ćemo i dalje pratiti društveno-ekonomske okolnosti te s njima proaktivno usklađivati politike, programe i usluge Grada Zagreba, gradskih ustanova i poduzeća, posebno pritom vodeći računa o najosjetljivijim skupinama u društvu", poručili su iz Ureda gradonačelnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene