Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Gimnazijalac Daniel osvaja vrhove planina, ali i - svijet robotike: "Nikad nije rekao 'ne mogu, neću, umoran sam'"

Aktualno Galerija Bolja Hrvatska - Gimanzijalac koji osvaja planinske vrhove - 4 Bolja Hrvatska - Gimanzijalac koji osvaja planinske vrhove - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska - Gimanzijalac koji osvaja planinske vrhove - 3 Bolja Hrvatska - Gimanzijalac koji osvaja planinske vrhove - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bolja Hrvatska - Gimanzijalac koji osvaja planinske vrhove - 1 Bolja Hrvatska - Gimanzijalac koji osvaja planinske vrhove - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolja Hrvatska - Gimanzijalac koji osvaja planinske vrhove - 2 Galerija 1/4 >>
Jedan je od najmlađih, ako ne i najmlađi, kojem je ta ideja pala na pamet. Na planinu se s Danijelom Lukšićem uputila i ekipa Dnevnika Nove TV.

Jaka bura, debeli minusi, vrućine, bilo kakvi vremenski uvjeti - žuljevi ili prehlade, 15-godišnjeg Daniela Lukšića nisu spriječili da osvoji 152 vrha hrvatskih planina. Odnosno - sve.

Odveo je i ekipu Dnevnika Nove TV na prvi koji je osvojio još prije nekoliko godina. Otišli su do vrha Vojak na 1400 metara nadmorske visine.

Za svoj uspjeh nagrađen je brončanom, srebrnom i zlatnom značkom, ali i najvišim priznanjima jer je 299. u cijeloj Hrvatskoj koji je sve to obišao, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Posljednji u dugom nizu su mu velebitski i istarski planinarski putovi. "Velebitski ima 100 kilometara, istarski 150 kilometara", pojašnjava Lukšić.

Iako je na većini putovanja sam, strahu, kaže - mjesta nema. No roditelji, koji su mu ljubav prema prirodi i prenijeli, priznaju, nekad im nije svejedno.

Pročitajte i ovo Mario Golem i Siniša Atlija IZVANREDNO STANJE Japankom na liticu - zabluda ili mit? HGSS ima što reći na tu temu, a nekima se možda neće svidjeti

"Strah me ponekad, čujemo se stalno kad je na planinarenju. Odlično se organizira i orijentira, a s 15 godina stvarno malo tko je to prošao", kazala je njegova majka Edina.

"Ove godine ga više ne mogu pratiti i puštam ga samoga. Nikad nije rekao 'ne mogu, neću, umoran sam'", opisuje otac Darko.

Nekada su mu uzor bili drugi planinari u društvu, no sada su se uloge malo zamijenile. "On je potaknuo u društvu nas da razmislimo o tome. Sad smo u razvijanju ideje da napravimo dječju planinarsku školu", kazala je Simona Mrlak Smailbašić iz Planinarskog društva Glas Istre.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOR SPAŠAVATELJA HGSS ima veliku novost vezanu uz Biokovo: ''Ovime postižemo ogromnu sigurnost''

Uz visine, Daniel osvaja i svijet robotike. "Najveći uspjeh je sigurno treće mjesto na državnom natjecanju mladih tehničara", rekao je profesor Dragan Pantić u Dnevniku Nove TV. Ima i diplome na držanom iz povijesti na županijskom iz matematike.

Svaki vikend i sve praznike ustaje rano i niže korake na planinarskim stazama. Pplanove za budućnost ima - u robotici nastavlja usavršavati znanje. I odlučno kaže - bit će planinarski vodič. Sljedeći su mu na redu - planinski vrhovi Slovenije. 

Cijeli prilog o Danielu Lukšiću pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene