Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana traži spajanje svih predmeta

Dobivamo li sudske megaprocese?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska bi uskoro mogla dobiti čak dva sudska megaprocesa! Prihvati li USKOK prijedloge obrana, slučaj HEP i FIMI MEDIA mogli bi postati brojčano najveća suđenja za gospodarski kriminal.

Od puštanja Ivana Mravka iz pritvora prošlo je već mjesec dana, ali istraga još nije gotova. Preprodaja struje TLM-u, malverzacije s termoelektranom Sisak i fiktivno zapošljavanje HDZ-ovog Rade Buljubašića samo su neke od isplivanih afera. Mravkov odvjetnik tražit će objedinjavanje predmeta HEP jer, kaže, poveznice ima u svima.

Pročitajte i ovo Kazna za parkiranje Pula 15 eura Bizaran slučaj u Puli: Županijski tužitelj pod istragom zbog kazne za parkiranje Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu

>> 'Uskoro će se znati tko je prva karika'

>> Slučaj Fimi medija: Priveden Mladineo

'Zamislimo to kao jednu željezničku kompoziciju. Ako je istraga obuhvatila pet vagona od deset koji postoje u kompoziciji onda se može i cijela kompozicija ukomponirat u taj proces, a hoće li obuhvatiti lokomotivu to ćemo vidjeti', objašnjava Branko Šerić, Mravkov odvjetnik. Ukoliko bi se taj prijedlog prihvatio, bio bi to jedinstven postupak, megaproces, u kojemu bi se na jednom mjestu našlo 15 do 20 okrivljenih, njihovi odvjetnici, i potencijalna publika.

'Već imamo predmeta gdje je optuženih 15 ili 20 i to sve funkcionira. Činjenica je da je to problem što se tiče dvorana, sudskih dvorana, međutim sve se može riješiti', kaže Šerić.

Procese opterećuje veliki broj novinara

Ono što opterećuje takve procese, smatraju odvjetnici, je prevelik broj novinara. 'Ovisno o naravi tih napisa javnost je već na neki način opredijeljena i ne može se pri tom zanemariti činjenica da ti medijski natpisi ipak u stanovitoj mjeri mogu utjecati na sud', mišljenja je Željko Žganjer, odvjetnik Marija Crnjka.

U slučaju Fimi media - osumnjičenih je iz tjedna u tjedan sve više, dok je nastala šteta skočila na više od 80 milijuna kuna. Crnjakov odvjetnik već najavljuje kako će njegov klijent USKOK-u ponuditi obranu u kojoj će opisati svoju ulogu predsjednika Uprave u Hrvatskim autocestama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene