Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Mravak izašao iz zatvora

'Uskoro će se znati tko je prva karika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak pušten je iz zatvora u Remetincu.

Mravak je pušten akon što je sutkinja istrage zagrebačkoga Županijskog suda udovoljila zahtjevu USKOK-a i ukinula mu istražni zatvor u kojem je bio od srpnja ove godine.Zatvorski krug Mravak je napustio oko 20,40 sati, a na slobodi su ga dočekali sin i odvjetnik Branko Šerić. Noseći torbu s osobnim stvarima Mravak je prošao pokraj novinara gotovo svih hrvatskih medijskih kuća, sjeo u automobil i otišao kući. 'Sve je u redu. Za sve ostalo obratite se mom odvjetniku', kratko je izjavio Mravak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ispred Remetinca 'Ćaća nemoj zaboravit dicu svoju' - Pogledajte što im je Sanader odgovorio Slika nije dostupna Odluka Ustavnog suda EKSKLUZIVNO Ivo Sanader izlazi na slobodu

'Ubrzo ćete znati tko je prva karika'

Njegov odvjetnik Branko Šerić kazao je da istrage o svim nepravilnostima koje se Mravku stavljaju na teret teku i dalje te da se u konačnici mogu očekivati i iznenađenja. Dodao je da će Mravak i dalje biti na raspolaganju USKOK-ovim istražiteljima. Na novinarsko pitanje tko je zadnja karika u lancu u istragama o kojima je Mravak posljednjih dana govorio USKOK-ovim istražiteljima, Šerić je odgovorio protupitanjem: 'Možete me pitati i tko je prva karika. To ćete uskoro saznati', kazao je odvjetnik.

Slobodu zatražio USKOK

Istrage o nepravilnostima koje se Mravku stavljaju na teret teku i dalje te se mogu očekivati i iznenađenja, rekao je Mravkov odvjetnik Odluku o puštanju iz istražnog zatvora oko 19,30 sati donijela je sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić, nakon što je USKOK zatražio da se bivšeg direktora HEP-a nakon pet mjeseci 'iza rešetaka' pusti na slobodu. Kao razlozi za njegovo zatvaranje ranije se navodila opasnost od utjecaja na svjedoke i mogućnost ponavljanja kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Mogućnost Mravkovog puštanja poslijepodne je najavio njegov odvjetnik, ali i predstavnik USKOK-a, u kojem je Mravak posljednjih dana već desetak puta svjedočio o raznim aferama.

Osim o aferama u kojima je bio izravno umiješan Mravak je, po riječima svog branitelja, svjedočio i o nekim drugim slučajevima poput afere 'Fimi media' u kojoj se istražuje na koji je način izvlačen novac iz nekoliko javnih tvrtki i ministarstava.

>> Mravak večeras izlazi iz zatvora u Remetincu

Mravak je navodno posvjedočio da je novac davao rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću, nakon čega je u tom slučaju dobio tzv. oprosnicu, što znači da se protiv njega, u zamjenu za svjedočenje, neće pokretati kazneni postupak. Osim Barišića i bivšeg premijera Ive Sanadera, Mravak je navodno teretio i neke ministre. No, njegov odvjetnik potvrdio je tek da se u svom iskazu Mravak dotakao nekih ljudi povezanih s vlasti, ali nije želio otkriti je li ih svojim iskazima teretio.

Osumnjičen s Polančecom i Koštanom

Mediji ga odnedavna navode kao jednog od mogućih glavnih svjedoka protiv bivšeg premijera Sanadera, u slučaju da se protiv njega pokrene kazneni postupak. Mravak je zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom osumnjičen da je HEP oštetio za 600 milijuna kuna, zbog čega je i završio u istražnom zatvoru. USKOK je protiv njega pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI te da je toj tvrtki bez odluke Uprave HEP-a dao zajam od 15 milijuna kuna s rokom otplate od 60 dana te kamatom od 10,5 posto.

Tereti ga se i da je povratniku iz Australije Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te da po povlaštenoj cijeni kupi stan. Iako je primao plaću kao zaposlenik HEP-a, Buljubašić je zapravo radio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. No, taj slučaj je u djelokrugu zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, a ne USKOK-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene