Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa 2040

Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene

Aktualno Galerija Europa 2040. - 5 Europa 2040. - 5 Foto: DNEVNIK.hr Europa 2040. - 4 Europa 2040. - 4 Foto: DNEVNIK.hr Europa 2040. - 3 Europa 2040. - 3 Foto: DNEVNIK.hr Europa 2040. - 2 Europa 2040. - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Europa 2040. - 1 Galerija 1/5 >>
O američkim izborima ovisit će budućnost cijelog svijeta. No i bez politike, ovih se dana naveliko analizira kako će nam izgledati život 2040. Zašto baš tad? To je rok koji si je Europska unija dala za primjenu velike većine svojih zelenih politika kako bi 2050. bila klimatski neutralna.

Kako Zagreb u budućnosti vidi umjetna inteligencija? Ovo nije priča o znanstvenoj fantastici već o analizi dekarbonizacije za kojom do 2040. teži Europska unija.

Hoće li Zagreb biti pun visokih staklenih nebodera kao druge europske metropole - ne znamo, ali znamo da se prema pisanju Politica, 2040. neće puno razlikovati od sadašnjosti iako ćemo promjene koje stižu itekako osjetiti, donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš

Automobili neće letjeti, ali će putovanje zrakom biti skuplje. Zrakoplovi su veliki zagađivači i plaćat će velike poreze.

Pročitajte i ovo Neradna nedjelja Ustavni sud odlučio Rijetko koja trgovina otvorena, trgovci nisu zadovoljni: Prema Vladi idu s novim prijedlogom, doznajemo detalje

S druge strane, 60 posto automobila na cestama imat će nultu stopu emisije – do toga bi došlo tako što pet godina ranije kreće zabrana prodaje novih automobila na fosilna goriva. Otpor je velik.

"Mislim da je to utopija ovog trenutka, dobro, imamo dosta vremena do onda", rekao je Zlatko. "Ne vjerujem u to", dodala je Marica.

Oni kojima su električni automobili skupi, vozit će se biciklima. Pa oni, predviđa se, neće biti rezervirani samo za Amsterdam.

Na skijanje možemo zaboraviti. Zimski turizam, prema Europskom znanstvenom savjetodavnom odboru za klimatske promjene, u velikoj je krizi jer na Alpama ima sve manje snijega.

Zime su blage, ljetne temperature idu redovito preko 40 pa su glavni problemi civilne zaštite veliki požari.

Svako kućanstvo ima klimu, grijanje na plin stvar je prošlosti, a i prehrana je drugačija. Otvorite li frižider u njemu će biti više povrća, a
manje mesa.

Jer meso će biti skupo zbog visokih poreza budući da su farme nakon zatvaranja tvornica na fosilna goriva postale najveći zagađivači zbog visokog udjela metana.

"Ja već nekih 15 godina jedem više povrća nego mesa", izjavila je Milena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija istražuje slučaj U Sesvetama je netko upucao psa: Vlasnica pohitala po pomoć

"Povrće je zdravije u svakom slučaju, ali i malo mesa mora biti uz to. Nećete od njega odustati", napomenula je Mirjana.

Energetski sektor potpuno će se zaokrenuti pa će biti skuplje i stanovati, pokazuje procjena Europske komisije. Sve više ljudi živi samo, pa se potiče da žive u manjim stanovima. Kvadrati postaju luksuz.

Cilj svega je čišći i zdraviji zrak te održivost planeta. Zbog svega bi se preuranjene smrti trebale prepoloviti. Glavni nemiri, predviđa se, stvarat će se zbog visokih poreza i bitke za pravo na vodu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene