Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbrinuta u zagrebačkom centru

Djevojčica koju je odbilo više od 30 ustanova vikendom će biti jedino dijete u centru: "Naravno da nismo idealan trajni smještaj"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Šestogodišnja djevojčica koju je odbilo biše od 30 institucija smještena je u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj gdje će vikend provesti sama.

Djevojčicu (6) s teškoćama u razvoju i bez roditeljske skrbi koja odbilo je više od 30 ustanova da bi nakon apela psihologinje Valerije Kanđere bila smještena u Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u kojem se nalaze djeca starije dobi.

Malena djevojčica ovog će vikenda, od petka poslijepodne do ponedjeljka ujutro, u tom Centru boraviti sama, potvrdila je to ravnateljica Jelena Grabovac za Jutarnji list.

Preko vikenda, rekla je, ustanova se zatvara, ali imaju registrirani i krizni smještaj. "Ministarstvo je donijelo odluku da se djevojčica smjesti k nama, i ona je dobro i kvalitetno zbrinuta. Organizirali smo se u smjene, pa joj ni preko vikenda neće ništa nedostajati. Organizirali smo odgajatelja, medicinsku sestru, psihologa, rehabilitatora, sve ostale potrebne službe, kao i rad kuhinje", dodala je za Jutarnji.

Pročitajte i ovo Provjereno: Panoi prejake svjetline - 1 Donosi Provjereno Kupite stan, a onda u njemu ne možete spavati: Stručnjaci tvrde - nigdje nema takvog kaosa kao u Zagrebu!

Šestogodišnjakinja tamo će ostati dok Ministarstvo ne izmijeni odluku. Ravnateljica je priopćila: "Naravno da nismo idealan trajni smještaj" te dodala da joj ništa neće nedostajati.

Ministarstvo je izvijestilo da je riječ o socijalnoj usluzi smještaja u kriznim situacijama koja  traje najdulje do šest mjeseci, odnosno godinu dana za dijete o kojem roditelji ne mogu skrbiti zbog bolesti, neriješenog stambenog pitanja ili drugih životnih nedaća. Nadležni stručni tim prati obiteljske okolnosti kako bi se osigurali uvjeti za povratak djevojčice u vlastitu obitelj. 

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav nastavak suđenja VIDEO Incident na sudu: Zavadlav prekidao sutkinju i prigovarao joj pa ga je izbacila iz sudnice

Privremenom ravnateljicom Zavoda za socijalnu skrb Tatjanom Štritof rekla je za Dnevnik Nove TV da sustav nije pred raspadom, a smještaj bi se našao i bez apela psihologinje.

"Mislim da su to stvari koje se trebaju rješavati na razini središnje službe i našeg nadležnog ministarstva. Zajedničkim snagama i suradnjom uspjeli smo to realizirati", zaključila je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene