Obavijesti Video Pretražite Navigacija
analiza Davora Nađija

Velike razlike u plaćama: Pogledajte koliko par s djetetom i samac dobiju u Zagrebu, a koliko u Samoboru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Davor Nađi, saborski zastupnik iz stranke Fokus, objavio je izračun i razlike u plaćama za nekoliko gradova nakon izmjene Zakona o porezu na dohodak i ukidanja prireza.

Saborski zastupnik Davor Nađi (Fokus) pozabavio se razlikama u plaćama u pet hrvatskih gradova - Samoboru, Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu nakon što su od Nove godine na snagu stupile zakonske izmjene kojima je ukinut prirez, a dio jedinica lokalne samouprave manjak prihoda odlučio je nadoknaditi povećanjem poreza na dohodak

Nađi je kao bazu uzeo Samobor, u kojem Fokus ima gradonačelnicu, a to je grad koji ima najniže stope poreza na dohodak. Niža stopa je 18 posto, a viša stopa 27 posto.

Analizu je objavio na Facebooku. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izbori su sve bliže Plenković uskoro mijenja radno mjesto? Sprema se promjena, a znamo što se tada događa

"Graf prikazuje koliko se u Samoboru dobije veća netoplaća u odnosu na navedene gradove za istu brutoplaću. Ovdje su prikazani primjeri za mjesečnu bruto plaću od 1500, 2000, 2500 i 3500 eura. Razlike se prikazuju na godišnjoj razini za par s djetetom (npr. za 12 plaća po bruto 2000 eura koje primaju dvije osobe ,od čega jedna ima dijete kao poreznu olakšicu). 

Najveća je razlika između Samobora i Zagreba. Par s djetetom koji živi u Samoboru za dvije brutoplaće od 2000 eura dobije mjesečno neto oko 100 eura više nego što bi dobio u Zagrebu. Na godišnjoj razini ta razlika je čak oko 1200 eura više u korist para s djetetom u Samoboru.

Ako pak usporedimo s Osijekom, u Samoboru par s djetetom na godišnjoj razini za dvije brutoplaće od 2000 eura na godišnjoj razini dobije oko 430 eura više nego u Osijeku. 

Ilustracija Razlike u plaći (Foto: Facebook/Screenshot)

Nađi je analizirao i razliku u plaćama na primjeru samca. 

Pročitajte i ovo Ilustracija nije im bilo spasa Užas u susjedstvu: Otac iz goruće kuće uspio spasiti dvoje djece, majka i kćerkica izgorjele

Najveća je razlika između Samobora i Zagreba. Samac koji živi u Samoboru za brutoplaću od 2000 eura dobije mjesečno neto oko 60 eura više nego samac s istom bruto plaćom u Zagrebu. Na godišnjoj razini ta razlika je oko 700 eura više u korist samca u Samoboru. Ako se usporedi s Osijekom, u Samoboru samac na godišnjoj razini za bruto plaću od 2000 eura na godišnjoj razini dobije oko 250 eura više nego u Osijeku. 

Ilustracija Razlike u plaći (Foto: Facebook/Screenshot)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene