Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati tvrde suprotno

Neke se reforme bruse, a neke nisu ni na vidiku: U javnoj upravi zapošljava se sve više ljudi

Bruse se ključne reforme (Foto: dnevnik.hr)
Bruse se ključne reforme (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bruse se ključne reforme (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bruse se ključne reforme (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bruse se ključne reforme (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Bruse se ključne reforme (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bruse se ključne reforme (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Mirovinska reforma, koja je dobila crveni karton koalicijskih partnera, još će se dugo brusiti. A prava reforma javne uprave nije ni na vidiku.

Kod ministra Pavića smjenjuju se koalicijski partneri. Dijagnoza se zna, ali ne i terapija. Drugi stup mora opstati, poručuje predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Traži se rješenje kako isplatiti dodatak na mirovinu. "Da li će ga dobiti samo do perioda do 2002. godine ili i za taj period, a možda i u umanjenom dijelu za period kada su bili u drugom stupu", ističe Kosor kao rješenje prema kojem se cilja. HDS-ov Branko Hrg dodaje kako je jedna od ideja bio i dohodovni ili imovinski cenzus.

Pročitajte i ovo Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Dok tisuće umirovljenika jedva preživljavaju, mnogima su trn u oku povlaštene mirovine. "Ako otvaramo nepravdu prema ljudima koji su '62. ili '80.godište, ako otvaramo minimalne mirovine, normalno da otvaramo i temu povlaštenih mirovina", tvrdi Kosor.

Ministar Kuščević otvara temu javne uprave i uvjerava da je stanje izvrsno. No, država zapošljava sve više ljudi, gotovo 234.000 ljudi. Koliko točno u Plenkovićevom mandatu, nisu nam odgovorili. Procjena je da ima dvije do tri tisuće više zaposlenih, dok je dio otišao u mirovinu.

Sindikati tvrde suprotno – broj državnih službenika pada! "Za pretpostaviti je i da će, kada će Hrvatska predsjedati Europskom Unijom, doći do privremenog povećanja zaposlenih. Doći će do većeg zapošljavanja jer će trebati ljudi koji znaju jezike", smatra Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika i namještenika.

Kuščević najavljuje nagrade i kazne, koje počinju od početka iduće godine. U udruzi Lipa traže i visoko postavljene ciljeve, ali i pritisak s vrha. "To zahtjeva određenu hrabrost, agilnost, poduzetnost, a kad ste to vidjeli u našoj politici?", ističe Zoran Loew, izvršni direktor udruge Lipa. Vidjeli smo zato najveći broj dužnosnika u Plenkovićevoj vladi, a obećanje da će ih smanjiti još je samo obećanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene