Obavijesti Video Pretražite Navigacija
70 godina Centra "Ivan Vučetić"

Na grozan je način ubila svoju djecu i okrivila ljubavnika. Ali zbog jedne je stvari pala u ruke policije

Aktualno Galerija 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 1 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 2 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 3 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 4 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 70 godina centra Ivan Vučetić, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" slavi 70 godina rada s motom ''Znanje, istina, pravda za sve''.

"Žena je na grozan način umorila svoju djecu i okrivila svojeg ljubavnika za zločin. Svi su vjerovali da je on to učinio, ali izuzeti otisak palca na vratima njene kuće potvrdio je suprotno", navodi se u samo jednom od slučajeva.

Upravo za to zaslužan je Ivan Vučetić. Argentinac s hrvatskim korijenima. Zaslužan je za daktiloskopiju. Metodu identifikacije pomoću otiska prsta.

Pročitajte i ovo Riješen misterij u Sloveniji: Ilustracija - 4 DNK NAŠ SVAGDAŠNJI Forenzičari nakon više od dva desetljeća složili mozaik četverostrukog ubojstva: Istražitelje je trag odveo do 56-godišnjeg Hrvata

Upravo njegovo ime nosi hrvatski Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja. Na svečanosti u zagrebačkom HNK proslavili su 70. godišnjicu osnutka.

"Prvo moramo imati znanje, drugo moramo težiti istini, a naravno - pravda za sve je nešto što cijeli pravosudni sustav pa tako i naš mora imati i funkcionirati", navodi Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzična ispitivanja ''Ivan Vučetić'' u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ene Dumenčić.

Godišnje oko 17.000 slučajeva

Dodijeljene su zahvalnice za suradnju i pohvale djelatnicima. Glavni vještak u Centru Andro Vrdoljak radi 32 godine.

"Centar je važan za društvo i pravdu. Uloga je velika i težina je na njihovim leđima dokazivanja kaznenih djela", navodi. Godišnje imaju 17 tisuća slučajeva.

Pročitajte i ovo Letjelica DNEVNIK NOVE TV EKSKLUZIVNO Centar "Ivan Vučetić" nije našao tragove eksploziva u ostacima letjelice koje je dobio na vještačenje. U Ministarstvu obrane od svojih tvrdnji ne odustaju

"Naš zadatak je zapravo pretražiti sve predmete koji su pristigli s mjesta događaja i oni su predmet nekog kaznenog djela", objašnjava Tanja Polak iz Službe za daktiloskopiju u Centru ''Ivan Vučetić''.

Posebno su ponosni na međunarodnu suradnju. Poput one s američkom akademijom za kriminalističke aktivnosti.

"Tamo ćemo imati praktične vježbe iz područja forenzičkih znanosti, rekonstrukcija mjesta događaja, nekoliko priloženih modela ubojstava u kojem će direktno sudjelovati američki i hrvatski forenzičari", rekao je Dragan Primorac, stručnjak za forenziku.

Bez njihova znanja teško bi se rješavala kaznena djela.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene