Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Monsinjor Ante Jozić nakon biskupskog ređenja: "Lako je biti vjernik u mirnim vremenima. U onima teškim treba naći posebna rješenja"

Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 3
Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 2 Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 3 Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 4 Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mons. Ante Jozić i Mario Jurić - 1 Galerija 1/4 >>
Velika svečanost u Solinu gdje je održano biskupsko ređenje monsinjora Ante Jozića. Zaredio ga je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. Monsinjor Ante Jozić sada je jedan od najviše pozicioniranih Hrvata u Crkvi i osoba od povjerenja pape Franje.

Monsinjor Jozić preživio je tešku prometnu nesreću, zbog čega je ova svečanost, prošle godine odgođena. U emotivnom govoru sjetio se mladića koji tu nesreću nije preživio te se molio i za njega.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

Prvi put je ređenje odgođeno zbog teške prometne nesreće, a drugi put zbog korone. Monsinjor kaže kako se sada ostvarila treća sreća. "Drago mi je da službu koju sam započeo mogu nastaviti u potpunom zdravlju".

Monsinjor ide u Bjelorusiju, u zemlju u kojoj su prosvjedi i uhićenja. Monsinjor otkriva s kakvom porukom i ciljem ide tamo. "Svaki nuncij dolazeći u neku državu, donosi poruku mira. Moja će uloga biti, pomoći mjesnoj Crkvi naći svoju ulogu u tim teškim trenucima.

Lako je biti vjernik u mirnim vremenima. U teška vremena treba naći posebna rješenja, ja se nadam da ću nastojati približiti stajalište Pape Franje u mjesnoj Crkvi, također informirati Svetu Stolicu i Papu Franju o situaciji koja tamo jest. Crkva neće ulaziti u politička pitanja, već se držati moralnih i etičkih načela", kazao je.

Kardinal Parolin rekao je da bi monsinjor Jozić trebao biti agent mira, s obzirom na njegovo iskustvo u Kini. "Svaka država ima nešto svoje specifično. Bio sam u Rusiji, a ovo je sličan mentalitet. Ne znam još što me čeka, ali nastojat ću svojim radom i zalaganjem tražiti rješenja za crkvena pitanja. Boravio sam u Hong Kongu, ali radio sam posao za Crkvu u cijeloj Kini.

Teška su bila imenovanja biskupa, normalno. Suradnja s vlasti nije postojala iz Hong Konga nego je naš centralni Ured u Vatikanu imao redovite kontakte i dogovore i razgovore o imenovanjima biskupa. To je bio krucijalni problem koji se uspio na neki način rješiti i postići, zahvaljujući jednom ugovoru koji bi se trebao sada produžiti", dodao je.

Otkrio je i što mu je poručio papa Franjo. "Susreo sam ga u siječnju ove godine. Bio sam u Rimu, još nisam točno znao gdje ću i kako ću, ali Papa Franjo je nedavno uputio poruku katolicima u Bjelorusiji, zapravo svim stanovnicima Bjelorusije, državi koja prolazi sada teška pitanja. Crkva se zalaže za mirno rješenje kroz dijalog i solidarnost i prihvaćenje vrijednosti Crkve u svijetu". 

Komentirao je stanje u Crkvi u Hrvatskoj.

"Poznajem situaciju u Hrvatskoj, ali ne utječem i ne radim baš na tom području. Sugeriram određene stvari, ako me pitaju. Ovdje je situacija puno mirnija i sve se može rješiti bez problema", kazao je.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene