Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki san

Tajna slavonske ravni: Otkriveni detalji megaprojekta na istoku Hrvatske

Američki san u Slavoniji - 3
Američki san u Slavoniji - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Okružena poljima i usjevima, u osječkoj poslovnoj zoni niče tvornica modernih tehnologija. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Ukidanje prireza ne brine osječkog gradonačelnika. U proračun će spremiti više od pet milijuna eura od prodaje građevinskog zemljišta, što je najveći takav iznos dosad.

Riječ je o 17 hektara na kojima niče američka tvornica. Iako je pristup gradilištu ograničen zbog tajnih tehnologija, uspjeli smo ući i uvjeriti se u rekordan napredak radova.

"Ispred nas je proizvodni pogon za proizvodnju dijelova za autoindustriju, konkretno čipovi, površina objekta je 48.000 kvadratnih metara, na parceli od 17 hektara", rekao je nadzorni inženjer gradilišta Josip Špoljarić.

Tehnologija gradnje tvorničkog kompleksa stroga je tajna, pa kamere ne smiju prići bliže.

"U tijeku su radovi na armiranobetonskoj konstrukciji, montažnoj konstrukciji, slojevima ravnog krova i instalaterski radovi unutar objekta", objašnjava Špoljarić.

Za američkog investitora radove izvodi rumunjska tvrtka. Ista parcela ljetos je bila livada, a za samo četiri mjeseca naziru se prvi obrisi buduće tvornice.

Na gradilištu je u prosjeku dvjestotinjak radnika. Nije bilo dovoljno domaćih, pa su dovedeni i stranci. Problem će biti i s radnom snagom u samoj tvornici, koja planira otvoriti 1500 radnih mjesta.

"Prvenstveno govorimo o tome da ćemo kroz našu srednju školu, Elektrotehničku školu, školovati, povećavati upisne kvote, neke već jesmo, te prekvalificirati radnu snagu koja će biti potrebna", kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Profitirat će i gradski proračun. Četvrtinu milijuna eura investitor je uplatio za pravo građenja. Sada želi otkupiti svih 17 hektara i za njih nudi rekordnih 5,37 milijuna eura.

"To je najveća vrijednost zemljišta koju je grad Osijek unatrag 30 godina prodao i mi ćemo sada na Gradskom vijeću predložiti i na usvajanje", kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Američka tvrtka već posluje diljem svijeta. Svoja vrata u osječkoj poslovnoj zoni planira otvoriti u srpnju sljedeće godine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene