Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OSRH u politici

Milanović žestoko odgovorio Luciću: "Njegovo političko divljanje do kraja ga razotkriva kao pokvarenog čovjeka"

Admiral Hranj, istaknuo je, odlučio je zbog zaštite ugleda Hrvatske vojske kojoj je donedavno bio načelnik reagirati na tvrdnje o podjelama u vrhu Oružanih snaga Republike Hrvatske koje je iznio bivši načelnik Glavnog stožera Josip Lucić.

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u petak navode umirovljenog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića o dubokim podjelama u vrhu Hrvatske vojske, opasnim presedanom i uvlačenjem Oružanih snaga u predizbornu kampanju.

Predsjednikovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Josip Lucić prvi je umirovljeni načelnik GS OSRH koji se aktivno bavi politikom i pri tome smišljeno, u interesu HDZ-a i svom osobnom, iznosi laži na račun Hrvatske vojske. Njegove tvrdnje kako 'u sustavu i vrhu Hrvatske vojske postoje duboke podjele' opasan su presedan jer se nitko prije njega nije usudio na tako kvaran način uvući OSRH u predizbornu kampanju. Lucićevo političko divljanje do kraja ga razotkriva kao pokvarenog čovjeka koji je, kao još jedan u nizu HDZ-ovih besčasnika, lagao u Hrvatskom saboru tvrdeći da nije član HDZ-a. 

Pročitajte i ovo Josip Lucić general na izbornoj listi hdz-a General Lucić se obrušio na Milanovića: "Ne vraća li nas on možda u 1945. godinu?"

Vjerojatno je, iz koristoljublja, svoju odanost HDZ-u samo zatajio i kada ga je tadašnji predsjednik Republike Stjepan Mesić imenovao za načelnika GS OSRH. Ironija pokvarene HDZ-ovske politike ipak ga je sustigla. S dužnosti načelnika GS OSRH smijenjen je 2011. na zahtjev tadašnjeg HDZ-ovog ministra obrane Davora Božinovića, Lucićev mandat je završen prijevremeno i naslijedio ga je Drago Lovrić. HDZ ga je smijenio, a sada je na HDZ-ovoj listi – to može samo čovjek bez časti.

Ali, osobni interesi odavno su pregazili njegovu čast, Lucić je dobro znao da čast nije na cijeni u HDZ-u. Čvrsto se uvezao sa svojim kumom Tomom Medvedom kojemu je upravo Lucić 2009. godine dodijelio čin brigadnog generala. Iako Medved nije imao za taj čin potrebno obrazovanje, već novcem stečenu priručnu diplomu. A kad se kum Medved dohvatio moći i novca, odužio se Luciću. Imenovao je Lucića ravnateljem svih veteranskih centara u Hrvatskoj. Snimanje reklama za državne tvrtke nisu valjda dovoljno unosne, pa je Lucić dobio od Medveda dužnost na kojoj se ništa ne radi, ali euri sjedaju na račun. Još malo, jer će HDZ-ove kumske veze na račun poreznih obveznika nestati s HDZ-ovom vlašću."

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija

Hranj: Lucićeve izjave neprikladne i potencijalno opasne

Bivši načelnik Glavnog stožera OS admiral Robert Hranj uputio je pismo predsjedniku Republike i ministru obrane Ivanu Anušiću, u kojemu je je demantirao tvrdnje umirovljenog generala Lucića te ih ocijenio nepriklandima i potencijalno opasnima.

"Smatram da nikad nije dobro kada se vojska spominje u javnom prostoru u političkom kontekstu, a pogotovo u predizborno vrijeme. Stoga mislim da su izjave jednog umirovljenog generala, bivšeg načelnika, o podjelama u vojnom vrhu, koje se praktično nastavljaju na nedavne spekulacije nekih novinara o potencijalnom vojnom udaru, neprikladne, potencijalno opasne, a po osobnim spoznajama i netočne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija

Uvjeren sam da su OSRH i njezin vrh jedinstvene i da im je jedina preokupacija da što bolje i efikasnije izvršavaju Ustavom i zakonima propisane zadaće, prvenstveno da brane Domovinu, u skladu s naredbama i odlukama legitimno izabranih političkih autoriteta (PRH, Sabor, MO). Na to su se vojnici obvezali i moralno, davanjem prisege. Kao donedavni načelnik uložio sam silnu energiju da OSRH, s jedne strane, budu apolitične, a s druge, jedinstvene. Izazova, u tom kontekstu je bilo i, na žalost, bit će ih i dalje.

Nadam se, ipak, da sam velikim dijelom u tome uspio i uvjeren sam da je i novom načelniku to jedan od glavnih prioriteta. Njemu i Oružanim snagama treba pomoći tako da se one ostave izvan predizborne utakmice i političkih rasprava te da svi akteri doprinose stvaranju atmosfere koja će Oružanim snagama olakšati izvršenje njezinih i onako teških zadaća."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene