Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Auti budućnosti

Nissan dodaje 'divnu' buku svojim automobilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toshiyuki Tabata proveo je 30 godina u japanskoj auto kompaniji Nissan Motor Co., pokušavajući njihove modele, koji su pogonjeni gorivom, učiniti što tišima. Sada, ovaj Japanac traži svijete glazbenih kompozitora, kako da električne automobile učini glasnijima i sigurnijima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razlog u popularnosti crossovera Sljedeća generacija Nissan Leafa bi mogla dobiti crossover izvedbu Slika nije dostupna Mnogima bi se svidjelo [VIDEO] Nissan predstavio Leaf koji svijetli u mraku

Automobili na električni i hibridni pogon, zbog smanjene buke, ili gotovo nikakve buke, postali su problem, a proizvođači sada moraju pronaći načine kako da ih učine glasnijima. Zašto? Neke svjetske udruge, kao i odvjetnici slijepih osoba, međutim, i dalje tvrde kako to neće biti dovoljno pješacima da ih zamijete dok im prilaze, piše Bloomberg. Zbog rješavanja tog problema, agencije za transport u Japanu i SAD-u, možda će morati uvesti obavezno umetanje umjetnih zvukova u automobile nove generacije.

'Toliko dugo smo se borili da uklonimo bučan zvuk motora kod automobila', rekao je Tabata, stručnjak za buku i vibracije u Nissanu. Kod električnih automobila, 'primijenili smo sasvim drugačiji pristup i slušali kompozitore kako razgovaraju o glazbenim teorijama', dodao je Tabata. U istraživanju ozvučenja sve tiših automobila, uključuje se, osim Nissana i Toyota te General Motors. Nissan će iduće godine na američko, japansko i europsko tržište izaći s modelom električnog automobila Leaf, dok će General Motors u studenom iduće godine u prodaju pustiti svoj model električnog automobila, Volt. Toyota će tek 2012. izaći s modelom automobila koji će se isključivo pogoniti na baterije.

Tabata je sa svojim timom od šest članova napravio visokofrekventni zvuk, koji neodoljivo podsjeća na leteće automobile u kultnom filmu Ridley Scotta, Blade Runner. 'Htjeli smo napraviti nešto drugačije i bliže svijetu umjetnosti', zaključio je Tabata. Na kraju je dodao kako će se taj zvučni sistem automatski uključivati s paljenjem automobila te automatski gasiti kad vozilo postigne brzinu od 20 kilometara na sat.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene