RAT U EUROPI

Prelomili su? Njemačka će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dopustiti drugima da to učine

Korupcijska afera trese ukrajinsku vladu, a predsjednik Volodimir Zelenski najavio je smjene dužnosnika na svim razinama. U cijeloj Ukrajini oglasile su se sirene za zračnu uzbunu nakon što je iz Bjelorusije poletio borbeni zrakoplov.

 

  • Korupcijska afera trese ukrajinsku vladu, zbog čega se nižu smjene visokih dužnosnika
  • U cijeloj Ukrajini oglasile su se sirene za zračnu uzbunu nakon što je iz Rusije poletio ratni avion
  • Ruska plaćenička skupina Wagner platila visoku cijenu za ruske ratne pobjede
  • Rusija šalje vojsku na granicu s Finskom
  • Ukrajina je objavila nove podatke o ruskim gubitcima
  • Tenkovi Leopard 2 mogli bi biti poslani u Ukrajinu
  • Najavljene smjene dužnosnika u Ukrajini

22:40 Glasnogovornik američkog State Departmenta je potvrdio da se nova američka veleposlanica u Rusiji Lynne Tracy sastala s ruskim veleposlanikom u SAD-u Anatolijem Antonovim. "Ovo je bila prilika za nju da razgovara sa svojim kolegom ovdje", rekao je Price.

Price tvrdi da dvoje veleposlanika nije razgovaralo o "bilo kakvom obliku pregovora o brutalnom ratu Rusije s Ukrajinom". "Ona je trenutačno u procesu konzultacija s uredima i pojedincima ovdje u Washingtonu, a u ovom slučaju, imala je priliku razgovarati s veleposlanikom Antonovim", istaknuo je.

22:35 Britanski volonter Chris Parry i njegov kolega Andrew Bagshaw ubijeni su dok su pokušavali humanitarnu evakuaciju iz Soledara u istočnoj Ukrajini, rekla je Parryjeva obitelj u priopćenju koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

22:34 Čini se da su Sjedinjene Američke Države promijenile stajalište i da su spremne započeti proces slanja više desetaka tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, reklo je u utorak dvoje dužnosnika.

Ostvari li se, ta odluka SAD-a dolazi svega nekoliko dana nakon što se Washington protivio slanju Abramsa unatoč zahtjevima iz Kijeva i pritisku iz Berlina, koji se također suočavao s pozivima da pošalje tenkove njemačke proizvodnje Leopard.

Dužnosnici su, pod uvjetom da ostanu anonimni, rekli da bi odluka mogla biti službeno objavljena već u srijedu.

22:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski primio je predsjednika Finske nakon turbulentnog dana za Ukrajinsku upravu. Smijenjen je zamjenik glavnog državnog tužitelja, a nakon toga ostavke su podnijeli zamjenik pročelnika ureda predsjednika i zamjenik ministra obrane. Uslijedile su i ostavke guvernera pet pokrajina.

Vojni analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV komentirao je situaciju u Ukrajini. Više čitajte >>OVDJE

21:49 Ruski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru je sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom kazao kako ruskim sportašima ne bi trebao biti dopušten nastup na Oilimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine.

"Posebno sam inzistirao na tome da ruski sportaši ne bi trebali imati svoje mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu", izjavio je Zelenski nakon telefonskog razgovora s Macronom.

20:29 Njemački kancelar Olaf Scholz odlučio je poslati borbene tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dopustiti drugim zemljama da to naprave, a Sjedinjene Države bi Kijevu mogle isporučiti tenkove Abrams, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim pitanjem.

Odluka se odnosi na najmanje jednu satniju tenkova Leopard 2 A6 koja će biti isporučena iz zaliha Bundeswehra, objavio je njemački list Spiegel. Satnija se u pravilu sastoji od 14 tenkova.

Osim Njemačke, i drugi saveznici, poput skandinavskih zemalja, namjeravaju sudjelovatiu isporuci svojih tenkova Leopard Kijevu, izvijestio je tjednik.

Dugoročno gledano, veći broj tenkova bi se mogao obnoviti i pripremiti za upotrebu, navodi Spiegel.

Američki dužnosnici ranije su rekli Reutersu da bi Washington uskoro mogao odustati od protivljenja slanju tenkova Abrams u Ukrajinu, u sklopu poteza osmišljenog da potakne Njemačku da također ide tim putem.

Pentagon je odbio komentirati slijede li kakve objave o Abramsu. Također je odbio komentirati hoće li Njemačka dati zeleno svjetlo za isporuke Leoparda.

"Ministar obrane (Lloyd) Austin imao je vrlo produktivne razgovore sa svojim njemačkim kolegom kada je bio u Njemačkoj" na sastancima prošli tjedan, rekao je brigadni general Patrick Ryder na konferenciji za novinare.

Sve je veći pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje tenkove Leopard Ukrajini i dopusti drugim zemljama isporuče Leoparde.

Prema pravilima nabave Njemačka mora odobriti izvoz svakog Leoparda. Međutim, Scholzova Socijaldemokratska stranka još je uvijek suzdržana po tom pitanju.

Izvor iz njemačkog obrambenog sektora rekao je Reutersu da je Poljska podnijela zahtjev njemačkoj vladi kojim traži odobrenje isporuke vlastitih 14 tenkova Leopard 2 A4 Ukrajini, čime je dodatno povećan pritisak na Berlin.

Ranije je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak pozvao Njemačku da odobri slanje tenkova.

"Ovo je naša zajednička stvar jer je u pitanju sigurnost cijele Europe!" napisao je na Twitteru.

Inspekcija ukrajinskih nuklearki

18:09 Provedena je inspekcija ukrajinskih nuklearnih elektrana i nije pronađena vojna oprema, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi Europskom parlamentu u utorak i opovrgnuo ruske optužbe.

Ruska obavještajna služba optužila je u ponedjeljak Ukrajinu da skladišti oružje isporučeno sa Zapada u nuklearnim elektranama diljem zemlje, a visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da je ta tvrdnja lažna.

17:20 Znanstvenici iz organizacije Bilten atomskih znanstvenika postavili su svoj sat Sudnjeg dana, namijenjen ilustriranju egzistencijalnih rizika za svijet, na 90 sekundi do ponoći, što je najbliže ponoći što je sat ikada bio otkad je prvi put predstavljen 1947. godine, javlja The Guardian.

Rachel Bronson, predsjednica i izvršna direktorica Biltena, rekla je da je odluka o pomicanju sata unaprijed s prošlogodišnjih 100 sekundi do ponoći donesena "uglavnom, ali ne isključivo, zbog sve većih opasnosti u ratu u Ukrajini". Kazaljke na satu Sudnjeg dana bile su na 100 sekundi do ponoći od siječnja 2020. godine.

16:45 The Wall Street Journal javlja kako je administracija američkog predsjednika Joe Bidena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova tipa Abrams Ukrajini dodajući kako bi odluka mogla biti objavljena već ovog tjedna.

Bijela kuća to nije htjela komentirati, ali WSJ navodi kako bi "odluka o slanju Abramsa bila dio šireg diplomatskog dogovora, pri kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova tipa Leopard 2 Ukrajini te bi ujedno odobrio Poljskoj i drugim zemljama da pošalju Leoparde Ukrajini".

16:39 Prema izvješćima, četiri su osobe ranjene nakon što su ruske trupe danas pogodile grad Kostiantynivka u regiji Donetsk.

Guverner regije Pavlo Kyrylenko rekao je da su kao rezultat granatiranja oštećene visoke zgrade u tom području.

"Među ozlijeđenima je dvoje djece", objavio je na Telegramu.

16:37 Ukrajina ima dovoljno zaliha ugljena i plina za ovu zimu unatoč ruskim napadima na njezin energetski sustav, rekao je u utorak premijer Denis Šmihal.

Šmihal je rekao da je stanje u energetskom sektoru teško, ali pod kontrolom nakon višemjesečnih ruskih napada dronovima i projektilima na kritičnu infrastrukturu pri čemu je uništeno oko 40 posto energetskog sustava.

"Za sada su propali svi pokušaji Rusije da baci Ukrajinu u mrak", rekao je Šmihal na sjednici vlade.

"Imamo dovoljno rezervi za nastavak i završetak sezone grijanja u normalnom režimu. Oko 11 milijardi kubičnih metara plina pohranjeno je u skladištima plina i gotovo 1,2 milijuna tona ugljena je u skladištima", dodao je.

15:29 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u utorak saveznike da ubrzaju isporuke teškog i naprednijeg naoružanja Kijevu te je izrazio uvjerenje da će uskoro doći do odluke o slanju borbenih tenkova Ukrajini.

Stoltenberg je u Berlinu održao konferenciju za medije zajedno s novim njemačkim ministrom obrane Borisom Pistoriusom koji je rekao da će njegova vlada brzo djelovati po pitanju slanja tenkova ako se postigne konsenzus.

Sve je veći pritisak na vladu njemačkog kancelara Olafa Scholza da pošalje svoje tenkove Leopard Ukrajini i dopusti drugim zemljama isporuče Leoparde.

Prema pravilima nabave, Njemačka mora odobriti izvoz svakog Leoparda. Međutim, Scholzova Socijaldemokratska stranka još je uvijek suzdržana po tom pitanju.

Zračna uzbuna u Ukrajini

14:09 U cijeloj Ukrajini oglasile su se sirene za zračnu uzbunu. Navodno je uzbuna objavljena nakon što je iz Bjelorusije prema Ukrajini poletio borbeni zrakoplov.

Navodno je riječ o zrakoplovu MiG-31K, koji može biti naoružan hipersoničnim balističkim projektilom Kinzhal.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pročitajte i ovo uhićena na aerodromu Opa, Miki! U Njemačkoj pala najtraženija konobarica iz BiH zbog krađe milijun eura

14:04 Deseci tisuća boraca ruske plaćeničke organizacije Wagner nestali su ili poginuli, objavila je ruska nedržavna organizacija Russia Behind Bars.

"Iako je Wagner u proteklih nekoliko mjeseci regrutirao 50.000 vojnika – među njima i velik broj zatvorenika – samo ih se 10.000 još uvijek bori u ratu u Ukrajini", rekla je Olga Romanova, čelnica spomenute organizacije.

Navedena statistika jedan je od pokazatelja da se Wagnerove borbene jedinice u Ukrajini polako raspadaju. Wagnerovi borci sudjelovali su u teškim borbama za ukrajinski grad Soledar, koji je Rusija i osvojila.

Također, Wagner je uvelike doprinio u osvajanju teritorija u okolici Bahmuta, ali za sve je to plaćena "nevjerojatna cijena", rekao je koordinator Nacionalnog vijeća sigurnost SAD-a John Kirby. Naime, većina plaćenika nije prošla nikakvu ozbiljnu obuku jer se radi o bivšim zatvorenicima.

Postoje indikacije da je dezertiranje također jedan od razloga velikih gubitaka u redovima Wagnera. Ranije ovog mjeseca njihov član Andrej Medvedev uhvaćen je kako bježi u Norvešku. Uhićen je i opisao je svoje iskustvo u plaćeničkoj skupini u kojoj su "dezerteri pogubljeni" i koja koristi "terorističke metode".

Pročitajte i ovo Policajci se drogirali? Zagrebačka policija o šokantnim izjavama dr. Sakomana: "Odmah smo poduzeli sve mjere"

13:49 Uzrok helikopterske nesreće u Brovariju, u kojoj je poginuo i ukrajinski ministar unutarnjih poslova, pogreška je pilota u gustoj magli, izvijestio je ukrajinski medij Strana.

Smijenjeno pet ukrajinskih guvernera

12:16 Ukrajinski državni mediji Suspilne je izvijestio da su smijenjeni guverneri pet ukrajinskih regija. Radi se o Dnjipropetrovsku, Zaporižji, Kijevu, Sumiju i Hersonu.

Osim toga, dva zamjenika ministra dala su ostavke u ministarstvu komunikacija i razvoju teritorija. Reuters je izvijestio da su spomenuti zamjenici, Vačeslav Negoda i Ivan Lukerja, potvrdili ostavke na svojim profilima na Facebooku.

11:57 Njemačka je primila službeni poljski zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Leopard Ukrajini, rekao je u utorak poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak, a njegov njemački kolega Boris Pistorius ohrabrio je zemlje koje ih posjeduju da počnu na njima uvježbavati ukrajinske vojnike.

Pistorius je u utorak izjavio da zemlje saveznice Ukrajine koje posjeduju teške tenkove Leopard mogu početi uvježbavati za rukovanje njima ukrajinske vojnike iako Njemačka još nije dala formalno odobrenje za njihovu isporuku Kijevu.

Njemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala strahujući da bi time mogla potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.

11:17 Ukrajinski državni medij Suspilne objavio je da su ukrajinske snage tijekom noći srušile tri ruska helikoptera.

"Tijekom noćne protuzračne bitke postrojbe protuzračnih jedinica uništile su tri ruska helikoptera Ka-52", izvijestio je Suspilne.

Korupcijska afera trese Ukrajinu

10:34 Mihailo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, rekao je da su smjene u ukrajinskoj vladi reakcija ukrajinskog predsjednika na ključni zahtjev javnosti da se pravni sustav primjenjuje na sve.

"Odluke Zelenskog svjedoče o ključnim prioritetima države. Nema zatvaranja očiju. Tijekom rata svi bi trebali razumjeti svoje odgovornosti. Predsjednik vidi i čuje društvo i on izravno odgovara na ključni zahtjev javnosti – pravda za sve," objavio je Podoljak.

Više o korupcijskoj aferi koja trese ukrajinsku vladu možete pročitati >>OVDJE.

Pročitajte i ovo nestala je i ona Pakao zbog COVID-a: "Moji prijatelji nestali su jedan po jedan. Bojim se da će i mene odvesti"

Pročitajte i ovo OD KOSOVA DO RUDNIKA Vučić: ''Našli smo još zlata, ali da ne govorim gdje - sjatit će se svi, znamo nas dvoje gdje je to''

9:15 Oleksij Simonenko, zamjenik glavnog ukrajinskog tužitelja, smijenjen je sa svoje dužnosti.

Do toga je došlo nakon što su ostavke podnijeli Kirilo Timošenko, pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, i zamjenik ministra obrane Vačeslav Šapovalov.

Ukrajinske procjene ruskih gubitaka

7:56 Ukrajina je objavila procjenu ruskih gubitaka od početka rata. Kako su napisali, ubijeno je oko 122.170 vojnika, uništena su 3152 tenka, 6284 oklopna vozila, 289 aviona i 281 helikopter.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

7:45 Njemačka obrambena grupa Rheinmetall mogla bi isporučiti 139 tenkova Leopard Ukrajini ako bude potrebno, rekao je glasnogovornik tvrtke. Njemačka se nalazi pod intenzivnim pritiskom Ukrajine i nekih NATO saveznika, poput Poljske, da dopuste Kijevu opskrbu tenkovima Leopard 2 njemačke proizvodnje za obranu od ruske invazije.

Njemački kancelar Olaf Scholz dosad se suzdržavao od isporuke tenkova ili dopuštanja drugim zemljama NATO-a da to učine.

Proizvođač Rheinmetall mogao bi isporučiti 29 tenkova Leopard 2A4 do travnja/svibnja i još 22 istog modela krajem 2023. ili početkom 2024., rekao je glasnogovornik, piše The Guardian.

Rusija šalje vojsku na granicu s Finskom

7:24 Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i "kolektivnom Zapadu" na korištenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

"Putin je sredinom siječnja odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na prijetnje ruskoj sigurnosti", rekao je Gerasimov za portal Argumenti i fakti.

"Danas te prijetnje uključuju želju Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje", rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. siječnja.

Po novom vojnom planu Moskve, jedan korpus bit će poslan u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljaju se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog distrikta, a u Ukrajinu će se poslati još tri motorizirane divizije, koje će biti dio kombiniranih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporižja.

Pročitajte i ovo KATASTROFA U UKRAJINI VIDEO/FOTO Zelenski se oglasio o strašnoj tragediji, objavljen video uplakane svjedokinje: "Pilot je izabrao najmanju zgradu..."

"Glavni je cilj osigurati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje", rekao je Gerasimov i dodao da moderna Rusija nikad nije svjedočila takvom "intenzitetu vojnih neprijateljstava", što je prisiljava da provodi ofenzivne operacije kako bi stabilizirala situaciju.

"Naša zemlja i njezine oružane snage danas djeluju protiv cijeloga kolektiva Zapada", rekao je.

Priznao je i probleme s mobilizacijom prošle jeseni. "Sustav mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima", rekao je Gerasimov i dodao da je morao sve popravljati u hodu.

Njemačka neće stajati na putu slanju tenkova Ukrajini

7:19 Njemačka ministrica vanjskih poslova Anna Baerbock rekla je da neće stajati na putu Poljskoj ako ta zemlja odluči poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu, piše BBC.

Njemačka se tek treba složiti sa slanjem tenkova, a njezini zakoni o tome stajali su Poljskoj na putu. Baerbock je rekla da Poljska još nije zatražila dozvolu. "Zasad to pitanje nije postavljeno, ali da nam se postavi, ne bismo stajali na putu", rekla je.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da će vlada zatražiti odobrenje od Berlina i dodao da će Poljska poslati tenkove u Ukrajinu, čak i ako joj to ne bude odobreno.

"Čak i ako na kraju ne dobijemo pristanak, u okviru male koalicije... svejedno ćemo predati naše tenkove Ukrajini", rekao je. Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell kazao je da Njemačka neće zaustavljati druge zemlje EU-a u slanju tenkova Leopard.

7:06 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je smjene na višim i nižim razinama, potez koji je uslijedio nakon najozbiljnijih optužbi za primanje mita otkako je prije godinu dana počela ruska invazija.

Antikorupcijska policija priopćila je u nedjelju da su uhitili zamjenika ministra za infrastrukturu zbog sumnje da je primio 400.000 dolara mita za uvoz generatora u rujnu prošle godine, što je ministar opovrgnuo.

Pročitajte i ovo Na nekoliko tjedana "Ne smije biti sumnje": NATO premješta izviđačke zrakoplove i vojnike bliže Ukrajini

Osim toga, druga istraga koju su provele novine optužuje ministarstvo obrane da je preplatilo dobavljača hrane za vojnike. Dobavljač je priopćio da je došlo do tehničke pogreške te da nije isplaćen nikakav novac.

"Već postoje odluke o smjenama - neke će se dogoditi danas, neke sutra - koje se odnose na dužnosnike na različitim razinama u ministarstvima i drugim vladinim strukturama, kao i na regionalnoj razini i u provedbi zakona", rekao je Zelenski u videoporuci.

Među njegovim je planovima pojačavanje nadzora nad putovanjima u inozemstvo za službene potrebe. Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je da bi ministri i viši dužnosnici mogli biti odmah razriješeni.

Zbog korupcijskoga skandala mogao bi splasnuti entuzijazam Zapada prema njegovoj vladi u trenutku kad se europske zemlje prepiru o slanju u Ukrajinu tenkova Leopard 2 proizvedenih u Njemačkoj.

7:01 Zamjenik šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda Kirilo Timošenko u ponedjeljak je zatražio od predsjednika Volodimira Zelenskog da ga razriješi dužnosti.

"Zahvaljujem predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom na povjerenju i prilici da činim dobra djela svaki dan i svaku minutu", napisao je na Telegramu.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Zelenskov pomoćnik nije naveo razlog za ostavku. Ukrajinski mediji objavili su da bi Timošenko mogao biti dio kadrovske promjene koju je ukrajinski čelnik najavio. Dekret kojim se prihvaća Timošenkova ostavka objavljen je na web-stranici predsjednika.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Timošenko je, prema pisanju ukrajinskih medija, bio upleten u nekoliko skandala povezanih s korištenjem skupih automobila u privatne svrhe. Timošenko je odbacio sve optužbe.

Što se događalo dan ranije u Ukrajini, možete pročitati
>>OVDJE.

Povezane teme