je li strah opravdan?

Hrvatska strahuje od dana kada će ovaj čovjek izaći iz zatvora! Tko je Srđan Mlađan, brutalni ubojica s Banovine

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Srđan Mlađan trebao bi izaći na slobodu 2027. godine. Smatraju ga jednim od najokrutnijih ubojica u Hrvatskoj. Njegova zlodjela su mnogobrojna.

Srđan Mlađan, jedan od najokrutnijih hrvatskih ubojica, služi zatvorsku kaznu u Lepoglavi, a na slobodu bi trebao 2027. godine. 

Od njegova puštanja na slobodu najviše strahuju ljudi s područja Siska i Petrinje, gdje je živio i gdje je počinio prva dva zlodjela. 

Mlađan je u siječnju 1998. u Petrinji ubio svoju vršnjakinju. Imao je tada 16 godina. Ona je sjedila na školskim stepenicama, a on joj je pucao u potiljak.  Kući se vratio kao da se ništa nije dogodilo. 

U veljači 1998. u naselju Željezara u Sisku likvidiran je 63-godišnji umirovljenik. Na ulasku u garažu, na potpuno identičan način kao i djevojci iz Petrinje, ubojica je žrtvi ispalio nekoliko hitaca u leđa.

Policija nije mogla pronaći krivca sve do jedne pljačke na području Siska. Osumnjičeni za pljačku bio je samozatajni mladić iz Petrinje Srđan Mlađan.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je kako je u jednoj od obližnjih videoteka u mjestu u kojem je živio učestalo posuđivao film naslova ''Rođeni ubojice'', u kojem u prvoj sceni djevojka sjedi, prilazi joj muškarac i iz neposredne blizine puca joj u glavu. Obruč oko Mlađana stezao se te ga je policija odlučila privesti.

Njegov otac priznao je da je za vrijeme Domovinskog rata nabavio automatsku pušku, koja je nestala krajem 1997. godine. Gdje se puška točno nalazi, Srđan je često mijenjao u svom iskazu. Naposljetku, otac je priznao da se iz te puške pucalo na terasi obiteljske kuće te da su čahure još ondje.

Taj slijed događaja doveo je do rasplitanja priče o ubojstvima. 

Vještačenjem je utvrđeno kako je iz te puške ubijena maloljetna djevojka ispred petrinjske škole, kao i umirovljenik iz sisačkog naselja Željezara. Istraga je utvrdila kako je pušku i rezervnu odjeću sakrivao na obližnjem groblju, na koje bi išao prije i nakon likvidacija.

Srđan je za ubojstva dobio 12 godina, no znao je dobiti slobodne vikende. Sve je bilo u redu s njegovim izlascima do 2002. godine.

Tijekom izlaska 16. veljače 2002. opljačkao je banku i ubio policajca.

Naime, dok su jedni policajci tražili bjegunca, drugi tim istražitelja istraživao je pljačku banke u blizini mjesta gdje se sumnjalo da se odbjegli Mlađan nalazi. 

Ulaskom u haustor opasni bjegunac susreo se i s policajcem, ubio ga i potom se dao u bijeg. Idući Mlađanov potez bila je otmica tročlane obitelji na zagrebačkom Borongaju.

Talačka kriza uspješno je riješena nakon višesatnog pregovaranja. Za trostruko ubojstvo, pljačku banke i otmicu Mlađan je osuđen na 27 godina zatvora.

Srđana su u Lepoglavi posjećivali supruga i roditelji, a osim njih posjećivao ga je i bračni par koji se brinuo o tome da ga preobrati.

U siječnju 2018. spriječen je njegov plan za bijeg iz zatvora, a sigurnosne procjene navode da on i dalje čeka priliku i planira bijeg iz zatvora jer se nikako ne miri s tim da u lepoglavskoj kaznionici mora ostati do 4. svibnja 2027. godine.

Ekipa Nove TV je 2018. godine u sklopu igranog serijala Tragovi napravila priču o Mlađanu. U Tragovima su o njegovim zločinima po prvi put pred kamerama progovorili i njegovi roditelji. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo MALA ŠKOLA AMERIČKIH IZBORA Kako u SAD-u kandidat s puno manje glasova može dobiti izbore i što su elektori?

Pročitajte i ovo mala škola američkih izbora Zašto Amerikanci idu na izbore utorkom u studenom?

Povezane teme