Slučaj pasa u Splitu

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Mjesecima žive na kratkim lancima u izmetu, institucije prebacuju lopticu, grad im raširio tendu...

Jedan od najguglanijih pojmova među Hrvatima je porazno pitanje "Kako vratiti psa u sklonište?". Osim toga, mnogi gradovi i županije ne poštuju zakon pa skloništa nisu ni izgradili. Takva je situacija i u Splitu gdje je krajem ožujka otkriveno ilegalno uzgajalište sa 67 pasa. Osumnjičenik je pušten na slobodu, a psi i dalje čekaju. Priču za Provjereno donosi Ema Branica.

Šezdeset sedam pasa i dva vuka otkriveno je krajem ožujka iza golemih zidina. Vukovi su odmah oduzeti, ali psi nisu. Iako je osumnjičenik ekspresno priveden, pušten je uz mjeru zabrane pristupa lokaciji. Za to vrijeme, psi su i dalje u zatočeništvu, na istome mjestu, u istim horor uvjetima.

"Dva i pol mjeseca je prošlo, a inspekcija nije napravila sigurnosni nadzor", podjetio je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Dvorište u kojemu borave psi zabezani lancima puno je izmeta i štakora. Jedan od pasa se objesio - lanac mu je zapeo na razbijenu paletu, a nadležni tvrde kako se radi o nesretnom slučaju.

Pročitajte i ovo Zatvara vrata Nikola i njegova učiteljica Manda s tugom dočekuju kraj školske godine: "Teško mi je..."

"Kada je bio slučaj Žarkovice kod Dubrovnika, vlasti su se potrudile popraviti uvjete, naredili su da se opasnosti moraju ukloniti. Kod nas je to izostalo. Tek nakon naše reakcije, dva mjeseca kasnije, netko se sjetio staviti tendu za hlad", kaže Leticija Babić iz udruge Šapama od srca.

Zamjenik gradonačelnika Splita, Bojan Ivošević, objasnio je da je nakon intervencije grada, nezbrinuto u tom dvorištu ostalo 45 pasa o kojima skrbi grad pa je odabrano privatno sklonište koje psima nosi hranu i vodu, pružaju veterinarsku skrb. Zbog nestanka jednog psa grad je angažirao i zaštitara kako bi se spriječio ulazak neovlaštenih osoba.

Pročitajte i ovo Večeras u Provjerenom Uzeli djecu, a majke optužili da su zlostavljačice: "Probudim se po noći i onda vidim krevetić..."

"Velika većina tih pasa nisu uopće označeni čipom, što znači da su napušteni. I tretiraju se kao napuštene životinje, ali ipak još uvijek nisu oduzeti jer su pod sudskim procesom. Mi smatramo da za to nema isprike", kaže Luka Oman.

Osim pitanja vlasništva, problem je i što se azili nisu odazvali primiti pse. Veterinarska inspekcija odgovorila je kako će o oduzimanju odlučiti sud.

U međuvremenu, grad Split, koji suprotno zakonu nema azil za napuštene životinje, počeo je graditi privremeno sklonište sa 60 bokseva, drvećem, strujom, vodom i dva kontejnera - jedan za osoblje, drugi za pružati veterinarsku skrb. Glavošević izostanak azila pravda visokim stupnjem urbanizacije.

Lopticu su stoga prebacili u dvoršte županije, koja također nema ni jedan azil. Županija je prije nekoliko mjeseci donijela idejni projekt o izgradnji skloništa kod Klisa. Smatraju da bi se mogao izgraditi tijekom iduće tri godine.

Iz udruge Prijatelji životinja smatraju da bi se privremeno sklonište u Splitu unutar godine dana moglo registrirati kao sklonište, jer do izgradnje skloništa kod Klisa, problem napuštenih životinja neće nestati.

Pročitajte i ovo Veliko srce malog čovjeka Njegovog Jose nema tri godine, ali tata Ivica ne posustaje: Organizirao humanitarnu akciju za bolnicu koja je bila posljednji dom njegovog sina

U međuvremenu, inspektorat je radi utvrđenih prekršaja zakona ispisao kaznu od više od 150 tisuća eura držatelju životinja i predložio izricanje zaštitne mjere zabrane držanja i nabavljanja drugih životinja.

Kraj ove priče još je daleko. Što će se dokazati u konkretnom slučaju i kakva će biti kazna je pitanje. Jedino pozitivno je što će možda napaćeni psi potaknuti drugi najveći grad u državi da konačno stvori sklonište.

 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr