GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV

Analiza porezne reforme: "Oni s najvećim plaćama osjetit će taj učinak, a većina neće"

Vladinu poreznu reformu analizirala je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu. S njom je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Vladinu poreznu reformu analizirala je Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Na pitanje jesu li ovo značajne promjene, kaže: "U dijelu koji se odnosi na oporezivanje stambenih nekretnina ovo su izrazito značajne promjene. Ovo bismo mogli nazvati poreznom revolucijom i ja bih rekla da je ovo pozitivna porezna revolucija.

Mislim da je Vlada vrlo ispravno prepoznala temeljne uzroke za stambenu krizu u RH. Ovim poreznim izmjenama pokušava ih adresirati. Pitanje kratkoročnog turističkog najma - mislim da je to na adekvatan način pokriveno. Prazni stanovi također su razlog za ovakvo stanje sa stanovanjem u RH. Tu će trebati doraditi mjere", napominje. 

Dobili smo napokon taj porez na nekretnine, iako se i dalje naplaćuje prema kvadratu, a ne prema vrijednosti. Na pitanje je li to ozbiljan nedostatak, odgovara: "U idealnoj situaciji doista bi se porez na nekretnine trebao naplaćivati po vrijednosti, osnovica bi trebala biti vrijednost same nekretnine. Međutim, u ovom trenutku ne postoji adekvatna administrativna osnovica za naplatu takvog poreza.

Potrebno je razvijati sustav masovnog vrednovanja nekretnina. Tu su napravljeni značajni iskoraci kada je u pitanju stan, no po pitanju obiteljskih kuća postojeći sustav ima ozbiljnih problema. 

Ako su se jedinice lokalne samouprave pridržavale Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, da vode račun o podacima vezanima za tržište nekretnina, onda nema ni razloga zašto te varijabilne stope ne bi mogle biti određene tako da barem djelomično uvažavaju razlike u vrijednosti", ističe. 

Vidimo da je najviše nezadovoljstva kod iznajmljivača, njima raste porez po dvije osnove. Na pitanje jesu li oni najveći gubitnici ove reforme, kaže: "Definitivno se porezno opterećenje povećava i u odnosu na neke najave, iz ovih prijedloga proizlazi da će porezno opterećenje biti veće od dugoročnog najma, što svakako treba pozdraviti.

Djelatnost kratkoročnog turističkog najma od samostalnosti RH najmanje je oporezivana poslovna djelatnost u RH i onda je ta djelatnost bila dobitnik.

Mislim da je ovo tek prvi korak, korak koji treba podržati, ali bit će potrebne dodatne promjene kako bi se diferencirali gosti domaćini u odnosu na serijske rentijere. Također kako bi se riješilo pitanje ilegalnog najma u nekomercijalnom smještaju, a pogotovo u dijelu gdje su vlasnici nekretnina stranci. To sad ovim prijedlogom još nije riješeno". 

Vlada stalno naglašava da je cilj smanjiti oporezivanje rada, ali sad u ovoj reformi vidimo - ako izuzmemo manjinu s najvišim plaćama, efekti su poprilično skromni, desetak-petnaest eura povišice. 

"To je nedostatak reforme. Oni koji imaju najviše plaće osjetit će taj učinak, dok većina građana neće."

Kaže da je ovo bila prilika za nešto više jer "porezno opterećenje nekretnina jest opravdano, ali onda treba dodatno rasteretiti ili rad ili neku drugu poreznu osnovicu kako se ukupno porezno opterećenje ne bi povećavalo", napominje. 

  Pročitajte i ovo očaj na bliskom istoku VIDEO Rat do istrebljenja: Šire se snimke zračnog napada na Bejrut

  Pročitajte i ovo totalni rat Izrael napao Bejrut i najavio novi val zračnih udara: "Tko god ima raketu u domu, više neće imati dom"