Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kvantna tehnologija

Znanstvenici napravili tranzistor od samo jednog elektrona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači sa Sveučilišta Pittsburgh uspjeli su sastaviti ključan dio tehnologije, koji će im pomoći u stvaranju nove generacije ekstremno jakih kvantnih računala, kao i naprednih elektroničkih materijala te računalne memorije.

Ono što su uspjeli napraviti, jest tranzistor od jednog jedinog elektrona, što dosad nikome nije pošlo za rukom. taj je tranzistor baziran na oksidima, koji su važni zbog toga jer dozvoljavaju rad tog tranzistora u kapacitetu čvrste memorije, piše popsci.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste zabrinutost Stephen Hawking upozorava na opasnost s kojom se suočava ljudska vrsta Slika nije dostupna Velik čovjek Nevjerojatan život Billa Gatesa

SketchSET, ili sketch-based single-electron transistor, sastoji se od sićušnog 'otočića' širine 1,5 nanometara unutar njegove jezgre, koji funkcionira s jednim, ili dva elektrona. Sposobnost rada na tako minijaturnoj razini, taj tranzistor čini idealnim za nekoliko naprednih računalnih aplikacija, poput kvantnih procesora, koji će snagom biti puno jači od postojećih super računala.

Egzotični materijali i umjetni atomi

Isto tako, od tih tranzistora moći će se proizvesti spremnici memorije, koji će moći sadržavati veće količine informacija na manjem prostoru, od postojećih memorijskih spremnika. No niti tu ne prestaju subatomske mogućnosti, jer bi onaj spomenuti 'otočić' unutar jezgre tranzistora, mogao poslužiti i kao umjetni atom, tvrde istraživači.

U tom smislu mogli bi se proizvesti elektronički materijali nove klase, poput supervodiča s egzotičnim svojstvima, koje ne možemo naći u prirodnim materijalima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene