Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hakeri napali odvjetnike

Posao im je da brane ljude, ali sebe nisu mogli: ''Mailovi su često kamuflirani i onda rade na računalu ono što i vi"

Aktualno Galerija Haker Haker Foto: Dnevnik Nove TV Tipkovnica Tipkovnica Foto: Dnevnik Nove TV Mobitel - 1 Mobitel - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Mobitel - 2 Galerija 1/4 >>
Više odvjetničkih ureda prošle je godine bilo hakirano. Jedan od osumnjičenih napadača je u bijegu i za njim će biti raspisana tjeralica, a drugi je završio u istražnom zatvoru. Reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec donosi detalje.

Iz više odvjetničkih ureda u Hrvatskoj hakerski dvojac je izvukao 108.400 eura. Jedan je državljanin BiH i u bijegu je, a drugi Hrvat ispitan je i od danas u istražnom zatvoru na mjesec dana.

"Rano je govoriti kako će se klijent braniti, nama je danas tek uručeno rješenje o provođenju istrage, inkriminacija govori o kaznenom djelu računalne prijevare i nekim drugim kaznenim dijelima", rekao je Rafael Krešić, odvjetnik prvookrivljenog.

Sumnja se da su ovako operirali - prvo su izradili neistinite javne isprave na ime stvarnih osoba. Nakon toga su na ta imena otvorili korisničke račune putem različitih mobilnih aplikacija. Potom su unosili računalne podatke u naloge za plaćanje za više odvjetnika i odvjetničkih ureda. Zatim su prebacivali novac na tako otvorene račune, a onda novac i prosljeđivali na platformu za kupnju kriptovalute.

"Do sada su provedene hitne dokazne radnje, pretrage doma i drugih prostorija te pretrage pokretnih stvari, te su privremeno oduzeti brojni predmeti", rekla je Dana Somek, zamjenica Općinskog državnog odvjetništva. 

Pročitajte i ovo Screenshot Iz minute u minutu VIDEO Ispaljena raketa na još jedan brod u Crvenom moru, oglasila se Bijela kuća: "Ne zanima nas rat, ali ako bude potrebe - nećemo oklijevati"

Policija zasad ne otkriva više o tome kako je došlo do hakiranja. Sve ovo, računalnom stručnjaku Lucijanu Cariću, djeluje kao neka vrsta presretanja podataka u kojem napadač ubacuje podatke koji njemu odgovaraju.

"Ima jako puno tih situacija gdje napadači pokušavaju ući u legitimnu inače komunikaciju, najčešće s bankama, ali ne mora nužno biti i onda dobiti željeni efekt. To su metode napada koje nisu očite", rekao je Carić.

Treba misliti i na to da smo često na svojim mobitelima i računalima cijelo vrijeme spojeni na iste servise kao što su mailovi.

Pročitajte i ovo Vojska - 4 Brodosplit priča ide dalje Ratna mornarica ima novog kormilara, a politika velike planove, no postoji jedan problem: ''Tko će upravljati novim plovilima?''

"Ako netko preuzme vaš račun u tom trenutku tako što vam je uvalio nekakav softver, znači da dobijete nekakav mail koji nepažljivo otvorite, koji su obično kamuflirani da izgledaju kao nekakvi legitimni biznis mailovi. Onda u tom trenutku napadač može na vašem kompjuteru napraviti sve što možete i vi", rekao je Carić.

Što u tom trenutku ne možete kako znati, osim ako ste u tome stručni. To se stalno događa. Prošle godine detektirano ih je 1688, odnosno više od četiri napada na dan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene