Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skrenut će mu putanju

Pogledajte kako će ESA i NASA 2015. gađati asteroid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao u filmu Armagedon, znanstvenici planiraju ispaliti letjelice u asteroid kako bi spriječili direktan udarac u zemlju.

O planu se saznalo kada je NASA pokušala demantirati informacije o kometu Elenin, za koji se govorilo da je opasan za Zemlju. Sada, u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA) imaju plan, projekt nazvan Don Quijote.

Pročitajte i ovo Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Puno ranije nego što se mislilo Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Youtube screenshot 2002 AJ129 Nova potencijalna opasnost: Asteorid veličine Burj Khalife približava se Zemlji

Plan nije uništiti asterodi, već mu samo promijeniti putanju kao se ne bi stvorilo previše otpada koji bi padao na Zemlju. 2015. ESA će prema njemu lansirati dvije letjelice naziva Hidalgo i Sancho, piše The Telegraph. Jedna je namijenjena za udar u asterod, a druga za prikupljanje podataka nakon udara.

Nakon što stigne do dotičnog asteroida Sancho će mjeriti njegovu točnu poziciju, oblik, masu i gravitacijsko polje nekoliko mjeseci. Sancho će podatke prikupljati i nakon udara druge letjelice.

Radi se o asteroidu 99942 Apophis koji bi trebao udariti u zemlju 2036. godine. Šansa za udar je 1: 250.000.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene