Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješno završili simulaciju

Šestorica uspješno 'doputovala' na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestorica muškaraca završila su u srijedu 105 dana izolacije kojom je simulirano putovanje na Mars, a od cjelokupnog iskustva najteže im je palo to što su znali da je riječ o simulaciji, a ne o stvarnome letu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavila NASA VIDEO Ovako bi izgledao sudar dvije zvijezde Slika nije dostupna Hospitalizirani Slovenija: Tri ozlijeđena prilikom simulacije zrakoplovne nesreće

'Najteži dio eksperimenta bio je taj što smo znali da let nije stvaran', rekao je novinarima Sergej Rjazankij, zapovjednik šesteročlane posade, nekoliko sati pošto je napustio modul. Četvorica Rusa, Nijemac i Francuz, izabrani su za pokus među 6.000 kandidata i svaki je dobio 15.000 eura za sudjelovanje u eksperimentu koji je počeo 31. ožujka kada su bi zapečaćeni u kapsulu. Na raspolaganju nisu imali televiziju ni internet, a jedina veza s vanjskim svijetom bila je komunikacija s kontrolorima eksperimenta koji su ih nadzirali tv-kamerama, te interni sustav elektronske pošte.

>> Simulacija leta na Mars: Osam kandidata spremno na 105 dana izolacije

To je pravi test duge izolacije za obične ljude. Komunikacija s vanjskim svijetom odvijala se s odgodom od 20 minuta čime se oponašao pravi svemirski let. Unutrašnjost metalnog modula u koji su bili zatvoreni nalikovala je unutrašnjosti podmornice. Svaki član raspolagao je vlastitom kabinom, a dijelili su opremu za tjelovježbu i mali vrt te novu europsku i rusku opremu za biomedicinska istraživanja. Koristili su se WC-ima nalik onima na svemirskoj postaji, a konzumirali su posebno pripremljene obroke. Većina ih se udebljala u izolaciji premda su mnogo vremena provodili vježbajući. Sukobe su uspjeli izbjeći jer su morali obavljati opsežne zadaće, rekla je psihologinja Olga Ševčenko, a ruska i europska svemirska agencija ocijenile su pokus dragocjenim iskustvom koje će približiti ljude stvarnoj misiji.

'To što radimo važno je za buduće misije istraživanja sunčeva sustava', drži Simonetta Di Pipo iz Europske svemirske agencije. Međutim, neki veterani svemirskih istraživanja iz doba Sovjetskog Saveza te iz sadašnjeg ruskog svemirskog programa dvoje u vrijednosti eksperimenta. 'To nije ništa drugo do test duge izolacije za obične ljude', napisao je u komentaru kozmonaut Valentin Lebedev. Eksperiment je bio pokušan i 1999. kada je završio skandalom jer se Kanađanka žalila na seksualno napastovanje ruskoga kolege u kapsuli. Sličan su pokus pokušali i sovjetski inženjeri u trajanju od godinu dana, no morali su prekinuti zbog beskonačnih sukoba članova posade. Institut za medicinske i biološke probleme planira krajem godine početi novu simulaciju koja bi trajala 500 dana. (Hina)

Bise li i vi sudjelovali u simulaciji leta na Mars?

  • Da, odmah bi pristao/la na to
  • Nisam siguran/na
  • Ne, to je gubitak vremena

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene