Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Stravične posljedice

Amerikanci simulirali katastrofu u nuklearnom postrojenju, evo kolika bi šteta nastala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saveza zabrinutih znanstvenika poručuje da je SAD podcijenio rizike svoje nuklearne sigurnost, jer bi samo jedan požar nuklearnog goriva mogao dovesti do veće katastrofe nego što je ona u Fukushimi.

Požar od iskorištenog goriva koji se pohranjuje samo u jednoj američkoj nuklearnoj elektrani mogao bi imati katastrofalne posljedice, pokazuju nove simulacije ovakvog scenarija, pojasnio je Edwin Lyman, fizičar Saveza zabrinutih znanstvenika, neprofitne organizacije sa sjedištem u Washington D.C.-u, piše Science.

Pročitajte i ovo Podmornica Kraljevske mornarice Zakazale kontrole Sekunde do nuklearne katastrofe! Naoružana podmornica sa 140 članova posade pojurila prema dnu oceana Mladi znanstvenici prosvjeduju - 3 prosvjed u Zagrebu Mladi znanstvenici revoltirani: "Ako želite od sustava ono što zemlja uistinu treba, onda ga morate i dostojanstveno platiti"

Ovim su istupom znanstvenici javno htjeli upozoriti da američka Nuklearna regulatorna agencija ignorira potencijalnu opasnost.

Katastrofa bi, navode, dovela do štete koja bi se zbrajala u trilijunima dolara, jer bi vatra mogla progutati područje veće od New Jerseyja i izazvala bi masovno iseljavanje.

Znanstvenici su simulirali scenarij iz noćne more i obrazložili otkrića u članku pod nazivom ''Nuklearna sigurnost u eri post-Fukushime''.

Simulaciju su napravili uz pretpostavku da požar bukne u nuklearnoj elektrani Peach Bottom u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji početkom 2015., odnosno uzimajući u obzir vremenske uvijete kakvi su bili u to vrijeme. rezulttai koje su dobili pokazali su razarajući razmjer potencijalne kontaminiranosti područja. Nesreća bi dovela do raseljenja osam milijuna ljudi i imala bi štetu od dva trilijuna dolara.

Isprva bi bili pogođeni dijelovi Pennsylvanije i Philadelphije, a potom New Yorka, Massachusettsa i Connecticuta. U sljedeća tri mjeseca kontaminirana bi bila gotovo cijela istočna obala od Južne Karoline do Mainea, s radijacijom koja bi kasnije probijala sve dublje u tlo. Do ovakve bi nesreće moglo doći u slučaju velikog potresa ili terorističkog napada.

Ovaj zastrašujući scenarij mogao bi biti izbjegnut ako se potrošeno gorivo ne odlaže u bazene koji se koriste u gotovo svim američkim nuklearnim postrojenjima u kojima se pohranjuje i hladi radioaktivni materijal.

Nadležna agencija pak navodi da bi nesreća rezultirala štetom od 125 milijardi dolara i da radioaktivna kontaminacija ne bi išla dalje od 80 kilometara. No, glasnogovornik agencije Scott Burnell obećao je da će proučiti studiju znanstvenika i njihove prijedloge te ih proslijediti nadležnima.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene