Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bogati i slavni morali bi proučavati znanstvene studije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su odlučili zamoliti poznata lica iz svih područja da bi trebali provjeriti znanstvene činjenice prije negoli javno podupru znanstvena istraživanja i kampanje, umjesto da nepoznavanjem materije kojoj daju potporu svojim golemim utjecajem zavedu javnost na krive zaključke.

Neke su zvijezde podupiranjem pojedinih znanstvenih kampanja, koje su se temeljile na klimavim nogama, načinile više štete nego koristi, upozorava udruga Sense About Science.
  
Većina poznatih, kada se obraća javnosti želeći ju 'educirati' o GMO-u, zdravoj prehrani, štetnosti pesticida i sličnim temama, barata znanstvenim podacima upotrijebljenim na način da daju krivu sliku stvarnog stanja o onome o ćemu se radi.
 
Zamolba je upućena u obliku pamfleta koji se distribuiraju po klubovima u koje zalaze bogati i slavni te restoranima diljem Velike Britanije.
 
U njoj, između ostalog, piše da, ako nalete na podatke koji zvuče predobro da bi bili istiniti, obično to doista ni nisu, a pridodani su i brojevi telefona na koje se zvijezde mogu javiti ako se žele sa stručnom osobom posavjetovati o znanstvenim pitanjima.
 
Znanstvenici, inače prilično šutljiva čeljad, smatraju da se radi o problemu koji je poprimio tolike razmjere da je nužno naći način da znanstvene činjenice, a ne pseudoznanstvene tvrdnje koje se kreću u rasponu od uvrnutih do potpuno suludih, dođu do ušiju javnosti.  

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko smije znati? Dali mu broj da nazove rodilište pa mu rekli da mu ne smiju otkriti - ništa. Liječnica: "Ljudi koji žele informacije nam prijete, a mi smo nezaštićeni" Policijska tražilica Traži se Prepoznajete li muškarca s fotografije? Policija objavila zašto ga traže

- Često u porukama slavnih o znanstvenim pitanjima čujem potpune besmislice jer te osobe naprosto govore o stvarima o kojima nisu informirane. Mi samo tražimo da, prije nego se obrate javnosti, koja dobrim dijelom zna još manje od njih, provjere činjenice. Potrebno je samo nazvati nas i mi ćemo im objasniti kako stvari doista stoje, kaže Tracey Brown, direktorica udruge Sense About Science te dodaje da je trenutačno 1 400 znanstvenika voljno uključiti se u javnu debatu o pojedinim znanstvenim pitanjima.
 
- Daleko više svojeg vremena uštedjet ćemo telefonski informirajući slavne o stvarnim znanstvenim otkrićima, nego pokušavajući sanirati štetu nakon što netko nešto izvali, a javnost mu povjeruje, kaže Brown. 

Jedan od slavnih koji podupiru znanstvene kampanje je iluzionist
Derren Brown. On se slaže s inicijativom znanstvene zajednice.

- Svjesni smo da medije šokantne, uzbudljive i pojednostavljene priče zanimaju više od znanstvenih činjenica. No, u područjima kao što je prehrana, okoliš i medicina takve priče mogu ostaviti ozbiljne posljedice, kaže on.
  
- Zvijezde imaju golemu odogovornost jer imaju golem utjecaj i zato moraju biti dobro informirani o onome o ćemu pričaju jer će u suprotnom javnost navesti na krive zaključke, a posljedice mogu biti nesagledive, kaže John Toy s britanskog Instituta za istraživanje raka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene