Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Značajno otkriće

Novootkriveni papirus sugerira da je Isus imao ženu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na drevnom papirusu se spominje kako je sin Božji govorio o Mariji Magdaleni.

Nedavno otkriven komadić drevnog papirusa sugerira kako su Isus i Marija Magdalena bili muž i žena, tvrde istraživači. Komadić papirusa veličine je 8 cm x 4 cm, a napisani tekst sugerira kako kršćanski mesija ipak nije bio u celibatu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Angažirana policija Vandali ukrali Isusa s križa i ostavili samo njegove ruke: "Žalosno je to..." Slika nije dostupna Nastava za pamćenje Vjeroučitelj zabunom pustio video u kojem je seks igračka sa žiletima i Isus koji čita Playboy: ''Ovaj svijet je totalno poludio''

Središnji dio teksta sadrži bombastičnu frazu u kojoj Isus, obraćajući se svojim učenicima, govori 'moja žena', a znanstvenici vjeruju kako se radi o Mariji Magdaleni. U tekstu se čini kako Isus 'svoju ženu' brani od nečije kritike rekavši 'ona će biti moj učenik', a nekoliko rečenica kasnije kaže 'ja živim s njom'.

>> Isus se ukazao na zidu! Vidite li ga?!

Ako je vjerodostojan i originalan, ovaj dokument baca sumnju na stoljetno službeno predstavljanje Magdalene kao bludnice pokajnice i preokreće kršćanski ideal seksualne apstinencije.
Nepotpuni rukopis, pisan na drevnom egipatskom koptskom jeziku proučavala je Karen King, profesorica na Sveučilištu Harvard i stručnjakinja za povijest kršćanstva, prenosi Daily Mail.

Profesorica King predstavila je ovo otkriće jučer na međunarodnoj konferenciji Koptskih studija u Rimu, nakon provođenja opsežnih istraživanja u svrhu utvrđivanja autentičnosti dokumenta.

>> Na koga vas podsjeća ovaj lik na panju?

Profesorica je izjavila za Smithsonian Magazine kako ovaj dokument dovodi u pitanje katolički zahtjev za celibatom svećenika koji se temelji na Isusovu celbatu.

'Ovo nam zapravo pokazuje kako su postojali rani kršćani za koje je seksulalno sjedinjenje u braku bilo svojevrsna imitacija Božje kreativnosti i generativnosti i tada je to bilo potpuno primjereno', dodala je profesorica King.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene