Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HIBRIDNI RAT?

Stručnjak za sigurnost: "Dobili smo informaciju od NATO-a da se očekuju cyber napadi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za sigurnost upozorava da bi serija dojava o postavljenim bombama koje su zaredale u Srbiji, Crnoj Gori i sada BiH, mogla biti povezana s ratom u Ukrajini. U pitanju su zemlje u kojima je jak ruski utjecaj, a prema informacijama iz NATO-a, očekuju se cyber napadi u BiH.

Nakon Srbije i Crne Gore, serija dojava o postavljenim bombama zabilježena je i u Bosni i Hercegovini, gdje je u srijedu ujutro MUP Kantona Sarajevo evakuirao nekoliko zgrada u kojima su obavljeni pirotehnički pregledi. 

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić tvrdi kako ne treba isključiti povezanost s ratom u Ukrajini, a posebno izravan ili neizravan, ruski utjecaj u regiji.

"Prvo su zabilježene dojave o postavljenim bombama u avionima na letu iz Beograda za Moskvu, zatim se proširilo na trgovačke centre i druge objekte. Nakon toga se ova pojava proširila prema Crnoj Gori, a evo sad i kod nas. Uglavnom, to su države u kojima je prisutan ruski utjecaj, a Rusija ima najrazvijeniju strategiju hibridnog ratovanja i već su postojale informacije da su provodili te operacije od Krima do Balkana", pojasnio je Mušić za Avaz te dodao kako "im nije problem angažirati posrednike ili mreže, pa da i preko trećih zemalja djeluju i izazivaju osjećaj nesigurnosti, a ljudi su najosjetljiviji kad su u pitanju djeca. Dakle, ne može se isključiti veza Rusije i utjecaja prema zapadnom Balkanu s nekim događajima koji utječu na stanje opće sigurnosti".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MUP SVE PROVJERAVA Dojava o bombi: Avion koji je letio za Moskvu hitno vraćen u Beograd, evakuirani svi putnici

Pročitajte i ovo Evakuiran Arena Centar SVE PREGLEDANO VIDEO/FOTO Dojava o bombi je bila lažna. Tomašević nakon evakuacije Arena Centra: "Očekujem od policije da nađe tu budalu"

Mušić je istaknuo kako su prije 15 dana, sudeći po informacijama iz medija, dobili informaciju od NATO-a da se očekuju cyber napadi na BiH. 

Preporuka stručnjaka je da se zabrani kupovina prepaid kartica za mobilne telefone bez kartice, što je mjera koja je nakon terorističkih napada uvedena u pojedinim europskim državama. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene