Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekrani veći od 5 inča

Kombinacija telefona i tableta: Ovo su najbolji phableti na tržištu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto da kupe telefon i tablet, sve veći broj korisnika kupuje phablete, mobilne uređaje s velikim ekranima koji se mogu koristiti i kao mobiteli i kao tableti.

Prije nekoliko godina trend na tržištu pametnih telefona bili su modeli koji su imali ekrane dijagonale 3,5 inča poput iPhonea ili 4 inča poput različitih Samsungovih, HTC-ovih modela i uređaja drugih kompanija. Jedna od prvih kompanija koja je 'probila' granicu dijagonale ekrana od pet inča bio je Dell koji je 2010. godine predstavio model Streak za kojeg su mnogi IT novinari napisali kako je s pet inčnim ekranom prevelik za telefon, a premali da bi konkurirao iPadu i tabletima s ekranima dijagonale od deset inča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekran dijagonale 6.1 inča Stiže najsnažniji smartphone na svijetu! Slika nije dostupna Konkurencija iPhoneu i iPadu Samsung i Sony predstavili nove tablete i pametne telefone!

Situacija na mobilnom tržištu u tri godine uvelike se promijenila te su danas pametni telefoni s ekranima od pet inča postali standard, a mnogima niti tih pet inča više nije dovoljno jer žele mobilne uređaje koje će moći koristiti i kao telefone i kao tablete (kako ne bi kupovali i plaćali dva zasebna uređaja).

Ovakvi uređaji koji su kombinacija pametnih telefona i tableta nazvani su phableti, a tržištem phableta prvi je zavladao Samsung kada je u ljeto 2011. predstavio Galaxy Note, mobilni uređaj s ekranom dijagonale 5,3 inča – novinari i analitičari također su bili skeptični prema Noteu i smatrali su ga prevelikim telefonom, no njegova odlična prodaja pokazala je koliko su korisnici zainteresirani za ovakve hibride između telefona i tableta te su i druge kompanije predstavile svoje phablete.

Donosimo vam popis najpopularnijih phableta na tržištu:

Sony Xperia Z Ultra – Sony je krajem prošlog mjeseca predstavio svoj prvi phablet koji je baziran na njihovom popularnom telefonu Xperia Z. Ovo je phablet s vjerojatno najvećim ekranom na tržištu dijagonale čak 6,4 inča rezolucije 1920x1080 piksela. Radi na snažnom procesoru (četverojezgreni 2,2 GHz), ima 8MP kameru, 16GB memorije, uz dodatni utor za kartice kapaciteta 64GB i podršku za LTE. Usprkos velikim dimenzijama, Xperia Z Ultra tanak je samo 6,5mm te je vodootporan i otporan na prašinu.

Sony predstavio pametni sat i veliki Xperia Z Ultra phablet

Samsung Galaxy Note 2 – ovaj je uređaj predstavljen pred skoro godinu dana i tijekom sljedećih mjesec-dva Samsung bi trebao predstaviti njegovog nasljednika. Note 2 ima ekran dijagonale 5,5 inča rezolucije 1280x720 piksela, pokreće ga 1,6GHz četverojezgreni procesor, ima 2GB RAM-a te se prodaje u verzijama sa 16, 32 i 64GB memorije, a kome niti to nije dosta, Note 2 ima i utor za memorijske kartice kapaciteta 64GB. Rezolucija kamere iznosi 8 MP, a telefon ima i podršku za 4G LTE. Dolazi i s dodatnom S Pen olovkom s kojom je moguće pisati po ekranu i upravljati nekim opcijama na ovom phabletu.

Huawei Ascend Mate – prije nego je Huawei predstavio svoj prvi phablet, iz ove su kompanije korisnicima poručili da ne kupuju Samsungov Galaxy Note 2, već da sačekaju njihov Ascend Mate koji će im po povoljnijoj cijeni donijeti naprednije opcije i veći ekran. Dijagonala ekrana ovog telefona iznosi 6,1 inča (1280x720 piksela rezolucija) i može se koristiti i s rukavicama, a Huawei je ovaj uređaj opremio 1,5GHz četverojezgrenim procesorom te s 2GB RAM-a i 8MP kamerom. Kao i ostali uređaji s ove liste, Huawei Ascend Mate radi na Googleovom operativnom sustavu Android, verziji 4.1 Jelly Bean.

Predstavljen najveći telefon, 27 inčni tablet i najveći Ultra HD televizor!

LG Optimus G Pro – LG-ev phablet ima istu dijagonalu ekrana kao i Samsungov Galaxy Note 2, no ima veću rezoluciju i gustoću piksela (401ppi). Kao i većina naprednih modela phableta, Optimus G Pro dolazi s fantastičnim hardverom – 1,7GHz četverojezgreni procesor, 2GB RAM-a, 16, odnosno 32GB interne memorije proširive microSD karticama kapaciteta do 64GB te 13MP kamera. Pokreće ga Android 4.1 Jelly Bean, ima podršku za LTE za brzo surfanje mrežom te snažnu bateriju kapaciteta 3,140mAh.

Dolaze 'Mega' mobiteli: Samsung predstavio najveći smartphone!

Asus Fonepad Note FHD6 – Asusov phablet od ostatka konkurencije razlikuje se po tome što radi na Intelovom procesoru (dvojezgrenom 1,6GHz Atomu), dok je većina ostalih opcija slična kao i u ostalim navedenim modelima – 4.2 Jelly Bean Android, 2GB RAM-a, 8MP kamera i 16, odnosno 32GB RAM-a te uz internu memoriju Asus korisnicima ovog telefona poklanja i 5GB prostora za pohranu u njihovom Webstorageu, odnosno oblaku. Fonepad Note FHD6 dolazi s 6 inčnim ekranom rezolucije 1920x1080 piksela koji je otporan na ogrebotine.

Samsung i Sony predstavili nove tablete i pametne telefone!

Samsung Galaxy Mega phableti – osim Notea 2 čije napredne opcije dolaze s velikom cijenom, Samsung je predstavio i dva phableta iz Galaxy Mega serije čiji su ekrani veći u odnosu na Note modele, no koji dolaze s malo slabijim hardverom i manjom cijenom. Model Mega 5.8 ima 5,8 inčni ekran rezolucije 950x540 piksela, radi na 1,4GHz dvojezgrenom procesoru i ima samo 8GB memorije koja se može proširiti microSD memorijskim karticama, dok Galaxy Mega 6.3 ima veći ekran (6,3 inča rezolucije 1280x720 piksela) radi na snažnijem 1,7GHz dvojezgrenom procesoru, ima 1,5GB RAM-a i 8MP kameru, a dostupan je u verzijama s 8 i 16GB memorije. Oba modela rade na Androidu 4.2.2 Jelly Bean.

Modeli koje očekujemo

Do kraja godine očekujemo još nekoliko modela ovih hibrida između pametnih telefona i tableta, a svakako najiščekivaniji model jest novi telefon iz Samsungove Note serije koji bi trebao imati ekran dijagonale 5,7 inča. Glasine kažu da svoje prve phablete pripremaju HTC i Nokia, a već se gotovo sve zna o novom LG-jevom modelu (Optimus G2) kojeg bi južnokorejska kompanija trebala predstaviti početkom kolovoza i koji će imati ekran dijagonale 5,2 inča.

U posljednje vrijeme pojavile su se glasine kako i Apple namjerava predstaviti svoj phablet, odnosno iPhone s dijagonalom ekrana većom od 5 inča, no s obzirom na to koliko im je vremena trebalo da povećaju dijagonalu ekrana s 3,5 na 4 inča, vjerojatno ćemo na njihov phablet morati sačekati još neko vrijeme.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene