Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od farmera do legende

ZVALI SU GA 'BIJELA SMRT' Sijao je strah i smrt među redove Rusa, snajperom ubio 500 vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada je počeo Zimski rat Simo Häyhä napustio je svoju farmu i pridružio se finskoj vojsci.

Simo Häyhä, poznat i kao 'Bijela smrt', finski je snajperist kojem se pripisuje ubojstvo više od 500 neprijateljskih vojnika u roku od sto dana, tijekom Zimskog rata protiv Sovjetskog Saveza od 1939. do 1940. godine.

Naime, u jesen 1939. godine Sovjetski Savez od Finske je zahtijevao da svoju granicu pomjeri 25 kilometara od Lenjingrada. Finska vlada odbila je Sovjetske zahtjeve, nakon čega je Sovjetski Savez izazvao incident na granici koji su iskoristili kao ispriku za napad na Finsku u studenom iste godine. I tako je počeo Zimski rat.

Farmer Simo je nakon napada na Finsku pozvan u službu. Ostavio je farmu i sa sobom ponio svoju M28 lovačku pušku. Uskoro su obje zemlje mobilizirale svoje trupe na granici. I on je poslan na prvu crtu. Sovjetski Savez je napao, ali Finci su se žestoko branili. Nijedan snajperist na ratištu nije se mogao usporediti sa Fincem. Upravo zato su ga Sovjetsne snage odlučile zaustaviti, no dugo vremena bezuspješno. Pokušali su bombardirati lokaciju na kojoj se nalazio, ali nisu uspjeli. Postao je toliko slavan da su vojnici pisali doma kako su ga upoznali.

Njegovo oružje bila je ruska Mosin-Nagant M91 puška, a karijera mu je završila kada je upucan u lice, pri čemu mu je stradao dio obraza i donje čeljusti. Preživio je i postao jedan od finskih najlegendarnijih heroja.

Umro je 2002. godine prirodnom smrću.

'Činio sam što mi je rečeno najbolje što sam mogao', rekao je Häyhä

Pročitajte i ovo Alexander Stubb - 4 Alexander Stubb Selfie-predsjednik: Pet stvari koje bi bilo dobro znati o novom šefu friške NATO članice Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene