444423
444423
444423
444423
444423

ZBLIŽAVANJE NEPRIJATELJA Zašto bi Putin mogao biti najveći dobitnik neuspjelog puča u Turskoj

  • , 25.07.2016., 12:29
  • Autor:
  • komentara

Premda su mnogi posumnjali kako iza pokušaja vojnog puča u Turskoj stoji predsjednik Recep Erdogan, najviše koristi od nestabilnosti ipak bi mogao imati jedan drugi svjetski moćnik.

 
 
 
 
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan odmah je iskoristio situaciju kako bi uveo izvanredno stanje u zemlji, uhitio na tisuće pripadnika vojske i državnih službi te tako još više povećao svoj autoritarni utjecaj. Turska sve više klizi u nedemokraciju, a najveći pobjednik ovakve situacije i propalog vojnog puča mogao bi biti ruski predsjednik Vladimir Putin.

Anna Borshchevskaya s Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu smatra kako će neuspjeli vojni udar prisiliti Erdogana i Putina na zbližavanje i jaču suradnju jer se turski predsjednik, kršenjem ljudskih prava i pričama o ponovnom uvođenju smrtne kazne, sve više udaljava od Zapada i Europske unije.

Zbližavanje Rusije i Turske već je počelo a što se jasno vidi na primjeru rušenja ruskog borbenog aviona u studenom za što je Erdogan optužio one koji su sudjelovali u puču. I dok službena Ankara pokušava sve neuspjele poteze na unutarnjem i vanjsko-političkom planu svaliti na pučiste, Putin će također pokušati utjecati na turske poteze u Siriji, smatra Borshchevskaya. Naime, Turska će se sada više baviti sobom tako da će sigurno manje pomagati pobunjenike koji se bore protiv Bashara al Asada.

No, sve u svemu, najveća korist Vladimiru Putinu od vojnog udara u Turskoj bit će daljnja nestabilnost i razdor najvećeg saveznika NATO-a na Bliskom istoku, piše Business Insider.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se