Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: U sukobima policije i prosvjednika ozlijeđeno 50 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi koji su jučer poslijepodne mirno počeli ispred Veleposlanstva SAD-a u Beogradu, predvečer su postali agresivni te prerasli u sukobe s policijom i novinarima. Ozlijeđeno je više od 30 policajaca i 20 civila.

Oko 600 navijača Partizana i Crvene Zvezde okupilo u Ulici Kneza Miloša, najprometnijoj beogradskoj ulici, blokirali su promet, počeli napadati novinare te im razbijati opremu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara''

Napadnuto je više televizijskih ekipa, među kojima, kako navodi televizija B92, kojoj je i samoj demoliran automobil, i ekipa hrvatskog RTL-a, premlaćen je snimatelj državne Radio-televizije Srbije, dok je ekipi beogradske televizije Studio B razbijena kamera.

>> Ministri EU-a usuglašavaju stajališta oko Kosova, Rusija traži izjašnjenje UN-a, a Slovenija je suzdržana

>> Kosovski tisak: Nova država čeka priznanje

>> Video: Prosvjednici vikali 'Spasi Srbiju i ubij se, Koštunice', 'Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji'

Policija je intervenirala nakon što je iz gomile od nekoliko stotina prosvjednika prema zgradi Veleposlanstva SAD-a počelo letjeti kamenje te baklje i metalne šipke.

Najmanje 50 ljudi je ozlijeđeno, od kojih 30 policajaca i 20 civila. 

Ozlijeđeni policajci prevezeni su u Vojno-medicinsku akademiju. Zadobili su uglavnom ozljede glave, ruku i nogu, s obilnim krvarenjima.

Policija se s prosvjednicima, koji su na nju bacali kamenje i zapaljene baklje, sukobila ispred američkog i slovenskog veleposlanstva, na kojem su razbijeni prozori, a do sukoba je došlo i u samom središtu grada, na Terazijama, gdje su prosvjednici rastjerani suzavcem nakon što su porazbijali restoran Mc Donald's.

Opljačkani su i brojni kiosci, razbijeni izlozi trgovina, uništeni autobusi gradskog prometa i automobili, pa čak i nekoliko automobila stranih diplomata parkiranih ispred Ministarstva vanjskih poslova u Beogradu. Prevrnuti su kontejneri za smeće. Ipak kasno navečer promet središtem grada je normaliziran.

Prosvjednici su se u nedjelju navečer iz središta grada uputili prema Dedinju, na kojem se nalaze brojna strana veleposlanstva, ali je policija uspjela odbiti njihov napad i rastjerati ih u okolne ulice.

Molotovljevim koktelom na pekaru

Na pekaru u Novom Beogradu, čiji je vlasnik Albanac, oko 2 i 30 u noći, bačen je molotovljev koktel. Napadu su prethodile pretnje petorice maskiranih muškaraca, rekao je za B92 vlasnik pekare Jah Čočaj.

'Došli su, njih petorica, maskirani i upozorili me da zatvorim pekaru te da više ne radim. Nakon 15 minuta su razbili prozor i ubacili molotovljev koktel', kaže Čočaj.

Prema riječima Jaha Čočaja ovo nije prvi put da su mu prijetili, jer se slićna situacija događa svaki put kad se na neki način aktualizira pitanje Kosova.

Neredi u Novom Sadu i u Beogradu

Neredi, koji su zbog proglašenja neovisnosti Kosova prvo izbili u Beogradu, nešto kasnije započeli su i u Novom Sadu. Tamo su huligani razbili izloge nekoliko pekara i McDonald's-a u središtu grada, a namjeravali su napasti i trgovački centar 'Mercator'.

Divljanje skupine prosvjednika ispred 'Mercatora', koju su činili uglavnom navijači nogometnog kluba 'Vojvodina', spriječila je policija. 

Huligani su pri tome bacili nekoliko dimnih bombi i razbili kiosk na križanju kod trgovačkog centra, prenose srbijanske agencije.

Okupljene su predvodili mladići s transparentima na kojima piše 'Kosovo je Srbija', 'Danas Kosovo - sutra Vojvodina', a čulo se i skandiranje ''Ko ne skače taj je Šiptar', 'Ubij, ubij Šiptara', 'Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji'.

Ovim događajima prethodila je, ispostavilo se lažna, dojava o podmetnutoj bombi u magamarketu 'Rodić' koji je od nedavno u vlasništvu slovenskih ulagača.

Kasno sinoć razbijena su i stakla na izlogu restorana McDonald's u Subotici. Počinitelji nisu poznati.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je prije izbijanja nemira državni vrh i građane Vojvodine na očuvanje stabilnosti, mira i međunacionalne tolerancije u pokrajini.

'Građane Vojvodine i građane Srbije i dalje treba zanimati kako žive, kolike su im plaće, imaju li posla, ne smiju dopustiti da im eventualna politička histerija vezana za Kosovo skrene pozornost sa osnovnih tema', kazao je Kostreš.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene