Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Thaci: Kosovo službeno zatražilo međunarodno priznanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski premijer Hashim Thaci objavio je da je službeno 'svim vladama svijeta' odaslao zahtjev za 'priznavanjem' neovisnosti Kosova te da prva priznanja očekuje 'u idućim satima'.

'Poslali smo zahtjev svim vladama svijeta da priznaju suvereno i neovisno Kosovo. Očekujemo prva priznanja u idućim satima', izjavio je Thaci na početku sjednice vlade, koja je otvorena za medije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dan slobode medija Ubijena 44 novinara, još 24 su uspjela preživjeti: Izvještavali su o okolišu Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju"

'Kosovo će vrlo brzo dobiti ministra vanjskih poslova i veleposlanstva u svijetu', dodao je Thaci.

Kosovski parlament u nedjelju je proglasio neovisnost od Srbije.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija zemlja predsjeda Europskom unijom kazao je kako očekuje da 'brojne države članice' priznaju neovisnost Kosova.

Kosovski tisak: Nova država čeka priznanje

Svi prištinski dnevnici na albanskom jeziku gotovo u potpunosti su posvećeni jučerašnjem povijesnom događaju proglašenja neovisnosti Kosova ističući kako nova država očekuje sljedeći korak na tom putu, međunarodno priznanje.

Dnevnik 'Koha Ditore' piše u uvodnom tekstu, pod naslovom: 'Kosovo država i čeka priznanje', kako je proglašenjem neovisnosti i usvajanjem zastave Kosovo postalo najmlađa država u obitelji slobodnih demokratskih naroda. List navodi da se početak međunarodnog priznavanja Republike Kosovo očekuje već danas te da se očekuje kako će prve države u tome biti SAD, Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, a slijedit će ih mnoge druge zemlje. Dnevnik objavljuje reakcije iz Beograda i prenosi zahtjeve Srbije za poništenjem neovisnosti Kosova kao i vijesti o napadima na veleposlanstva SAD-a i Slovenije.

Dnevnik 'Zeri' navodi da se deklaracija o neovisnosti, kojom se Kosovo proglašava demokratskom i neovisnom državom, zauzima za poštivanje ljudskih prava, dobrosusjedske odnose u regiji i poštivanje međunarodnih obveza. List ističe da, suprotno onome što govore Moskva i Beograd, deklaracija o neovisnosti opisuje Kosovo kao 'poseban slučaj' koji ne predstavlja presedan u svijetu.

'Zeri', kao i svi prištinski dnevnici, ocjenjuje kako je nova država imala dobar početak proslavivši civilizirano i dostojanstveno proglašenje neovisnosti te da je sve to kruna pobjede volje jednog naroda. List piše kako srpski zastupnici nisu sudjelovali u proglašenju neovisnosti te da je ministar srbijanske vlade za Kosovo Slobodan Samardžić kazao jučer na sjeveru Mitrovice da institucije Albanaca i misija EULEX za Srbiju nisu legalne i da ih kao takve neće prihvatiti.

Svi elektronički mediji na Kosovu, posebice tri nacionalne televizije u Prištini izravno su 24 sata prenosile sve što se jučer zbivalo u vezi proglašenja neovisnosti Kosova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene