Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Prosvjednici vikali 'Spasi Srbiju i ubij se, Koštunice', 'Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ispred veleposlanstva Sjedinjenih Država u Beogradu okupilo se u nedjelju poslijepodne oko dvjesto uglavnom mladih ljudi, koji prosvjeduju protiv neovisnosti Kosova.

Prosvjednici, koji su novinarima kazali da ih je "organizirala
otadžbina Srbija", najprije su prošetali beogradskom Ulicom kneza Miloša i nakon kraćeg zadržavanja ispred zgrade srbijanske vlade, blokirali promet ispred veleposlanstva SAD-a.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Slika nije dostupna ''NOVA AMERIČKA POLITIKA'' Biden potiče Srbiju na priznanje Kosova, Vučić odgovorio: ''Već sam im jedanput u lice rekao što mislim o tome...''

Sudionici prosvjeda su najavili da će "danonoćno blokirati, ali da neće ni napadati ni gađati" zgradu američkog veleposlanstva. Okupljeni nose zastave Srbije i parole "Kosovo je Srbija", "Ne damo Kosovo", ali i "Spasi Srbiju i ubij se, Koštunice", "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji", te skandiraju ime bivšeg haškog optuženika Ratka Mladića i pjevaju pjesme posvećene Kosovu.

>> Video: Stotine srpskih rezervista u uniformama pokušale ući na Kosovo

>> Video: Kosovo postalo neovisna i suverena država

Okupljenima se obratio predsjednik Udruženja otetih, zarobljenih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić, koji je izjavio da se radi o spontanom okupljanju kako bi se izrazilo nezadovoljstvo zbog toga što je "Amerika Albancima dala državu".

Zgradu američkog veleposlanstva osigurava veliki broj pripadnika MUP-a Srbije.

Srbijanski mediji javljaju da je u Merdarima, na dosad
administrativnoj granici Srbije i Kosova, završen prosvjed oko tisuću rezervista i građana, koji su u jednom trenutku tijekom dana uspjeli prijeći granicu, ali su ih snage KFOR-a i UNMIK-a vratile nazad.

Prosvjeda je bilo i u Nišu, gdje je nevladina organizacija Udruženje boraca iz ratova od 1990. i 1999. dala potporu srbijanskoj vladi i srpskom narodu na Kosovu u obrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta, te minutom šutnje odala počast stradalim borcima i, kako su rekli, "međunarodnom pravu i pravdi koji su na primjeru Kosova i Metohije pokopani". 

I u Banjaluci je danas, u organizaciji Srpskog narodnog pokreta (SNP) "Izbor je naš", održan prosvjed.

Predsjednik SNP "Izbor je naš" Dane Čanković je, pred stotinjak građana koji su iskazali protest zbog oduzimanja južne srpske pokrajine, izjavio da je to nepravda, ne samo za srpski narod, nego i za čitav pravedni svijet.

On je najavio da će SNP nastaviti sa aktivnostima u narednom periodu kako bi se Republika Srpska izdvojila iz, kako je rekao, nametnute Bosne i Hercegovine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene