Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled godine

Stravični zločini koji su u 2012. šokirali svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci će 2012. zasigurno pamtiti po nekoliko stravičnih masovnih pucnjava, a ponajviše po onoj iz Newtowna u kojoj je pomahnitali tinejdžer ubio malene školarce.

 

Pročitajte i ovo Screenshot U policijskoj postaji Šokantno otkriće: Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke nije umro prirodnom smrću? Prijetnja bombom u školi u Francuskoj U Francuskoj Panika u školi nakon ubojstva profesora: Stigla dojava o bombi, svi su evakuirani, pirotehničari na terenu

Tu je pokolj na ponoćnoj premijeri filma o Batmanu te masakr u jednom hramu. Svijet je šokiralo i stravično ubojstvo obitelji u francuskim Alpama, pokolj u Toulouseu, bombaški napad pred ženskom gimnazijom na jugu Italije. Ovo su ubojstva o kojima su u 2012. pisali svi mediji.

Strašno ubojstvo u rujnu je šokiralo Europu. Na cesti u francuskim Alpama biciklist je naišao na BMW s troje mrtvih. Pored auta je bilo tijelo upucanog biciklista, a preživjela su samo djeca od 7 i 4 godine. Mlađa sestra se čak 8 sati skrivala ispod mrtvih tijela bake i mama na zadnjem sjedištu automobila.

>> Petero upucanih u Alpama, djevojčica (4) se satima skrivala ispod leševa

Obdukcija je kasnije pokazala da su 50-godišnji Saad Al-Hilli, njegova supruga (50) i njezina majka (70) ubijeni s po dva meka u glavu. Od kada su potvrđeni identiteti žrtava, glavna istraga odvija se u Velikoj Britaniji. istražitelji pokušavaju doznati sve okolnosti koje su dovele do stravičnih ubojstava. 

Obitelj upucana u Alpama panično pokušavala pobjeći, vidjeli su ubojstvo biciklista 

Zainab Al-Hilli, sedmogodišnja Britanka koja je ostala bez roditelja u pucnjavi u francuskim Alpama rekla je da je njezin otac stajao pokraj nje kada ih je napao ubojica. Njezino je svjedočanstvo pomoglo istražiteljima da dobiju jasniju sliku onoga što se dogodilo. Detalji novog balističkog izvještaja koji su procurili francuskim novinama Le Parisen upućuju na to da je 45-godišnji francuski biciklist Sylvain Mollier koji je inače zaposlen u nuklearnoj industriji bio primarna meta. Vjeruje se da je ubojica prvo pokušao smaknuti biciklista, a potom primijetio da je u blizini parkirao Zainabin otac.

Na cipelama Al Hillija pronađeno je blato, što upućuje na to da je on bio izašao iz automobila. Ubrzo se u vozilo vratio, zaključao sva vrata i pokušao se udaljiti s mjesta, ali je umjesto unaprijed krenuo unazad i kotačima je zapeo ublatu. To je, prema pisanju britanskih medija, dalo priliku napadaču da ubije putnike u automobilu, a potom se vratio ubiti biciklista.

Tužitelj Eric Maillaud koji vodi istragu potvrdio je da je Al-Hallili izašao iz automobila sa Zainab, ali opovrgnuo je da su iz toga izvedeni bilo kakav zaključak. 'Djevojčica se sjeća važnih činjenica i njezino je svjedočenje ključno', rekao je jedan neimenovani istražitelj te dodao da se svjedočenje djevojčice poklapa sa do sada otkrivenim dokazima.

Pokolj u Francuskoj

Početkom godine još je jedno stravično ubojstvo potreslo Francusku. Islamistički terorist Mohamed Merah je, u razmaku od nekoliko dana, u Touloseu hladnokrvno ubio sedam osoba, među kojima i troje djece.

23-godišnji Francuz arapskog podrijetla, koji je tvrdio da pripada Al Kaidi, prvo je 11. ožujka ubio jednog vojnika u Toulouseu, još dvojicu 15. ožujka u Montaubanu te potom nastavnika i troje djece u židovskoj školi u Toulouseu.

>> Mohammeda usmrtio snajperski metak u glavu! Vikao je 'Alah je velik!'

Posljednje ubojstvo, nakon kojeg je i konačno uhićen, dogodilo se 19. ožujka oko 8 sati ujutro. Mohamed Merah je u privatnoj židovskoj školi ubio 30-godišnjeg profesora religije Jonathana Sandlera iz Jeruzalema i njegova dva sina u dobi od 3 i 6 godina te 10-godišnju djevojčicu.

Vojska specijalaca i policije pokušala je sve da Meraha uhvati živog, no na kraju je on odlučio umrijeti s oružjem u ruci, a uspio je raniti još dva policajca. Toulouse i Francuska su odahnuli tek nakon 32 sata drame koja je potresla državu.

Tužitelj za slučajeve terorizma, Francois Molins, je na konferenciji za novinare ispričao detalje akcije. Kaže da su pronašli videa od svih ubojstava, te da je Mohammed Merah ubijen snajperom u glavu kada je pokušao pobjeći.
Kaže da je 23-godišnjak nosio pancirku te da je u trenutku ulaska policije u stan ispalio tridesetak metka iz pištolja Colt 45.

Molins je rekao da je Mohammed, koji je alžirskog porijekla, postao radikalni islamist u zatvoru gdje je često čitao Kuran, BBC prenosi Le Monde. Nekoliko trenutaka prije nego je ubio 30-godišnjeg vojnika Imada Ibna Ziatena, Mohammed je rekao: 'Ti ubijaš moju braću, ja ću ubiti tebe', ispričao je na konferenciji za novinare Molins. Na ostalim videima koje je snimio tijekom ubojstva govori 'Alah Akbar!' (Alah je velik).

Francuski premijer Fillon: Nismo mogli prije uhititi Meraha!

Francuski premijer Francois Fillon izjavio je u petak ujutro da nije postojao nijedan element koji bi dopustio uhićenje Mohameda Meraha prije ubojstava u Toulouseu zato što je Francuska pravna država.

No, ispostavilo se da je Merah bio na američkom popisu osoba kojima je zabranjeno ukrcavanje u zrakoplove, zbog sumnje da bi mogli izazvati teroristički napad, kazali su američki dužnosnici. Taj američki popis najrestriktivnija je crna lista koju koriste američke vlasti kako bi spriječile potencijalne putnike da se ukrcaju u zrakoplove koji lete unutar Sjedinjenih Država, prema zemlji ili iz nje te eventualnom terorističkom akcijom sruše zrakoplov.

Koga je ubojica iz Toulousea zvao u Hrvatsku?

Kasnije se ispostavilo da islamistički terorist Mohamed Merah nije bio izloliran kao što se činilo tijekom prvih istraživanja njegovog života. Od rujna 2010. do veljače 2011. obavio je 2.000 telefonskih poziva, od kojih 200 osobama koje su živjele u 20 stranih zemalja. "Ubojica na skuteru" je slao i sms poruke u Egipat bratu Abdelkaderu. Druge telefonske pozive Merah je vodio s ocem u Alžiru i s drugim osobama u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Obali Bjelokosti, Keniji, i Butanu. Zanimljivo, na listi njegovih poziva bila je i osoba iz Hrvatske.

SAD: Pokolj na premijeri Batmana

Strašan pokolj šokirao je Ameriku ali i svijet ovog srpnja. James Holmes je u kinu u Coloradu, na premijeri filma o Batmanu, ubio 12 i ranio 58 osoba, a najmlađa je žrtva imala tek 6 godina. Bila je to ponoćna premijera filma a Holmes je ondje došao odjeven u dugi kaput. Upao je u dvoranu kroz izlaz za nuždu te bacio suzavac, stavio gas masku i počeo pucati po posjetiteljima. Nakon toga je uslijedila i eksplozija, a policija ga je uhitila na parkiralištu.

Tri djevojke iz kina su izašle s lakšim ozljedama, iako su bile na meti pucača. Njihovi dečki su im spasili živote zaštitivši ih svojim tijelima.

Holmes, 24-godišnji student neurologije, kasnije je rekao policiji da je u svom stanu postavio zamke i eksploziv, pa su ondje prvo poslani roboti koji su sve snimili kamerama. 'Problem je kako sigurno ući u taj stan. Ja osobno nisam nikad vidio ništa slično onom što sam vidio na snimljenim materijalima', kazao je tada šef policije Dan Oates.

'Tamo ima strašno puno žica, okidača, detonatora, staklenki prepunih municije, staklenki prepunih nekakvih tekućina i slično. Velik nam je izazov tamo ući, a da smo potpuno sigurni', rekao je tada Oates. Nakon nekoliko sati I evakuacije okolnih zgrada, eksplozivne naprave su uspješno deaktivirane.

>> Colorado: Najmlađa žrtva imala 6 godina!

Nakon krvoprolića u Aurori je za čak 41 posto porastao broj zahtjeva za provjeru zbog kupovine oružja. 'Samo četiri dana nakon pucnjave u Aurori prodavači oružja su zaprimili čak 3.647 zahtjeva za državnu provjeru koja je potrebna da bi se kupilo vatreno oružje', kazala je tada glasnogovornica FBI-jeva ureda u Coloradu Susan Medina.

Crteži ubojice, koji prikazuju planirani pokolj u kinu, neće biti dokaz na sudu?

Holmes je bio je pod nadzorom psihijatra kojemu je poslao bilježnicu s crtežima koji prikazuju planirani pokolj, rekao je jedan od njegovih odvjetnika u dokumentima poslanim sudu.

Dva tjedna nakon pokolja u kinu, još jedna masovna pucnjava šokirala SAD!

Hram sikha u Milwaukeeju, ovog je ljeta bio poprište masovne pucnjave, u kojoj je ubijeno 6 ljudi. I to samo dva tjedna nakon stravičnog ubojstva u kinu na premijeri filma o Batmanu u Aurori, Colorado.

Svjedoci su tada ispričali da je napadač zapucao odmah kad je u nedjelju u 10:30 po lokalnom vremenu ušao u kuhinju u hramu, gdje su žene pripremale nedjeljni ručak, natjeravši vjernike u bijeg. Četiri osobe ubijene su u hramu, dok su tri, uključujući i napadača, ubijene vani. Napadač je iz zasjede zapucao na policajca koji je prijavio slučaj i pomagao žrtvama napada, rekao je tada John Edwards, načelnik policije u Oak Creeku. Drugi policajac je ubio napadača.

Napadač je identificiran kao Wade Michael Page, 40-godišnjak, koji je šest godina služio u američkoj vojci, a ovaj je oružani pohod, koji je rezultirao smrću sedmero ljudi, Amerika proglasila činom domaćeg terorizma.

Pokolj u osnovnoj školi: Tinejdžer ubijao sve pred sobom

Nažalost, ovo nije bio posljednji ovakav pokolj u SAD-u. Još stravičniji, jer su u njemu ubijena malena djeca, dogodio se u prosincu. Pomahnitali tinejdžer Adam Lanza, u osnovnoj školi u Newtownu u saveznoj državi Connecticutu, ubio je dvadesetero djece i sedam odraslih, među kojima I svoju majku, a potom i sebe. Procjenjuje se da je ispucao više od 100 metaka prije nego je presudio sam sebi.

>> Učiteljica (27) koja je tijelom stala pred ubojicu i pokušala spasiti djecu

U američkoj povijesti ovo je drugi najgori masakr u nekoj obrazovnoj ustanovi. Krvaviji je bio onaj na fakultetu Virgina Tech 2007. s 32 mrtva.

>> Razgovor policajaca za vrijeme pokolja u školi

Nakon pokolja u Newtownu sve veći broj Amerikanaca za jaču kontrolu oružja

Postotak Amerikanaca koji žele postrožiti zakone o držanju oružja je porastao nakon masakra u Connecticutu u kojem je ubijeno 20 djece, pokazali su rezultati ankete Reutersa i Ipsosa. Ranije planirano istraživanje je provedeno na uzorku od 1.395 ispitanika od 11. do 13. prosinca, a nakon što se dogodio masakr ponovljeno je na 1.198 osoba od 14. do 17. prosinca.

Postotak ispitanika koji su tražili 'zakone koji bi obvezali prodavače na provjeru osoba prije nego što im prodaju vatreno oružje', porastao je za sedam postotnih bodova, od 77 posto u ispitivanju prije masakra na 84 poslije ubojstava u školi.

Porastao je i broj onih koji podupiru 'zakone koji ograničavaju prodaju automatskog oružja' za 6 postotnih bodova - sa 54 na 60 posto poslije masakra. Američki zakonodavci od 1994. godine nisu usvojili važniji novi savezni zakon o oružju a zabrana na prodaju nekih poluautomatskih pušaka istekla je 2004. godine.

U eksploziji poginula jedna učenica: 'Radi se o zamršenom događaju'

Strašno ubojstvo u svibnju je šokiralo i susjednu Italiju. Jedna gimnazijalka je smrtno stradala, a 5 učenika je ranjeno tada u eksploziji bombe ispred gimnazije u Brindisiju na jugu zemlje.

Gimnazija inače nosi ime sucu Giovanniju Falconeu, žestokom borcu protiv mafije, i njegove supruge Francesce Morvillo Falcone. Oboje su, zajedno s trojicom čuvara ubijeni 23. svibnja 1992. u atentatu sicilijanske mafije, kada je 500 kg dinamita eksplodiralo na autoputu između zračne luke Palerma i središta grada.

Odgovornost za ubojstvo kasnije je preuzeo 68-godišnji Giovanni Vantaggiato iz mjesta Copertino pokraj Leccea na jugu Italije. Ovaj je umirovljenik inače vlasnik prodavaonice plinskih boca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook   

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene