Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozlijeđeno 5 policajaca

Mohammeda usmrtio snajperski metak u glavu! Vikao je 'Alah je velik!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt je potvrdio i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Pripadnici elitne postrojbe su nakon više od 32 sata akcije otišli iz Toulousea.

Tužitelj za slučajeve terorizma, Francois Molins, je na konferenciji za novinare ispričao detalje akcije. Kaže da su pronašli videa od svih ubojstava, te da je Mohammed Merah ubijen snajperom u glavu kada je pokušao pobjeći.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Molins kaže da su učinili sve što su mogli da ga uhvate živoga. Kaže da je 23-godišnjak nosio pancirku te da je u trenutku ulaska policije u stan ispalio tridesetak metka iz pištolja Colt 45. Mohammed, francuskoj policiji poznat kao sitni lopov, pregovaračima je kazao da je oružje kupovao koristeći novac od pljački, izvijestio je Le Monde. Policija istražuje je li Mohammed imao suradnike, a njegov je brat i dalje u pritvoru.

Molins je rekao da je Mohammed, koji je alžirskog porijekla, postao radikalni islamist u zatvoru gdje je često čitao Kuran, BBC prenosi Le Monde. Nekoliko trenutaka prije nego je ubio 30-godišnjeg vojnika Imada Ibna Ziatena, Mohammed je rekao: 'Ti ubijaš moju braću, ja ću ubiti tebe', ispričao je na konferenciji za novinare Molins. Na ostalim videima koje je snimio tijekom ubojstva govori 'Alah Akbar!' (Alah je velik).

Mediji javljaju kako je Mohammed bio na listi terorista FBI-a od 2010. godine. Navodno je u AFganistanu bio pritvoren te deportiran u Francusku. Informacije koje su američke obavještajne službe imale o njemu, bile su dovoljne da mu zabrane ulazak u SAD.

>> Masovni ubojica iz Toulousea bio je 'profesionalni terorist'

U međuvremenu je organizacija Jund al-Khilafah, povezana s Al-Qaedom, preuzela odgovornost za ubojstva u Toulouseu, objavio AFP. Jund al-Khalifah preuzeo je odgovornost i za nekoliko napada u Afganistanu.

>> FOTO: Okončana drama u Francuskoj

Javnosti se obratio i predsjednik Sarkozy

Predsjednik Nicolas Sarkozy obratio se javnosti na konferenciji za novinare i naglasio da će Francuska uvijek braniti svoje vrijednosti. Rekao je da su učinili sve kako bi 23-godišnjeg Mohammeda uhvatili živog ali da na kraju to više nije bilo moguće. Rekao je da ga je bilo potrebno ubiti jer je 'dovoljno ljudi poginulo'. Kaže da će se kazniti svi koji budu posjećivali internetske stranice koje brane poteze terorista te je najavio da će se kazniti i svi oni koji budu putovali u druge zemlje da bi ondje bili obučavani od terorističkih organizacija.

Agencija AFP prenosi kako je Sarkozy Muhammeda nazvao 'čudovištem.'

Ministar obrane o detaljima operacije

Ministar unutarnjih poslova Claude Gueant novinarima je rekao da je Mohammad Merah u jednom trenutku skočio kroz prozor i pucao po svima te da je pronađen mrtav na tlu. U paljbi su ozlijeđena dva policajca, a ministar je zahvalio i odao počast svim policajcima i ostalima koji su sudjelovali u operaciji.

Ministar opisuje da su policajci kamerom pokušavali locirati Mohammeda gdje se točno nalazi u stanu. Kada su krenuli provjeriti kupaonicu ,a ondje se i skrivao, Mohammad je izletio i počeo divljački pucati koristeći različito oružje.

Forenzičari u stanu

Policija i forenzičari pregledavaju stan Mohammeda i traže sve što bi moglo pomoći u daljnjoj istrazi, javlja BBC. 'Ovo je logičan završetak nakon ovakve strategije od strane policije. Time što su oko njega sve više stezali obruč i odvajali ga od realnosti obnova dijaloga više nije bila moguća', rekao je Christian Etelin odvjetnik Mohammeda Meraha Le Mondeu.

Neposredno prije Toulouseom odjekivali snažni pucnjevi

Područjem već nekoliko minuta odjekuju pucnjevi i eksplozije, javlja BBC nešto prije 11:30, a Reuters prenosi da policija u akciji koristi i plin. Policijski izvori javili su France 2 TV da su specijalci ušli u stan 23-godišnjeg Meraha! Informaciju od svojih izvora ima i AFP. Još uvijek nema službene potvrde od strane policije.

Nešto prije 11 sati francuski mediji pišu da se čini da je policija krenula u 'ozbiljnu' akciju i da ulaze u zgradu u kojoj se više od jednog dana krije ubojica Mohammed Merah.

Sigurnosni stručnjak Thomas Withington rekao je za BBC da policija polako gubi strpljenje i da sada žele Mohammeda - živog ili mrtvog.

Tri eksplozije na mjestu opsade trebale poslužiti zastrašivanju ubojice

U 9:40 Sky News javlja da od svojih izvora doznaje da je kod zgrade Mohammeda Meraha stigla Hitna pomoć s nosilima.

Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant za AFP je rekao da je Mohammed Merah rekao da 'želi poginuti s oružjem u rukama' te je dodao da nije siguran želi li Merah ostati živim. S obzirom da nije neko vrijeme komunicirao s njima, ministar čak nije siguran je li Merah živ. 'Nije bilo pokreta tijekom noći. Nadamo se da je još živ', rekao je Gueant. 'Unatoč cjelonoćnim naporima da s njim ponovo uspostavimo kontakt, bilo glasom bilo radio vezom, nismo uspjeli', dodao je on.

'Igra živaca' se tako nastavlja. Iako je Mohammed Merah policiji rekao da će se predati još ove noći da bi sve prošlo što 'diskretnije', njegova se 'igra' nastavlja.

Nešto prije 8 sati britanski mediji javljaju da je policija rano jutros novinare još više udaljila od mjesta akcije. 'Policija ga je dosta pritisla. No ne želi se predati i dalje se čini dosta odlučan u tome', rekao je izvor blizak policiji za BBC. Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant za Le Monde je rekao da se primjenjuje strategija 'minimalnog rizika' jer da ne žele nikoga ozlijediti.

U noći je oko opkoljene kuće odjeknulo nekoliko eksplozija. Ministar unutarnjih poslova ubrzo je rekao da napad nije počeo, a da su tri eksplozije trebale poslužiti zastrašivanju Mohammeda. Oko 3 sata ujutro odjeknulo je nekoliko pucnjeva, no razmjena vatre kratko je trajala, prenosi BBC.

'Zgodan je i djevojke su uvijek razgovarale o njemu'

Na YouTubeu je objavljena i prva snimka na kojoj se vidi 23-godišnji Mohammed Marah. 'Bio je normalan dečko, nikada nisam pomišljao da bi mogao ovako nešto napraviti. I jako je zgodan pa znam da su djevojke iz susjedstva uvijek razgovarale o njemu. Bio je pristojan, uvijek bi pitao kako sam i sa svima bi razgovarao', opisuje 23-godišnjeg Mohammeda susjed iz njegove zgrade, 18-godišnji Martin Zacharie kojeg je iz zgrade evakuirala policija.

Izraelski ministar obrane odao počast akciji francuske policije

Izraelski ministar obrane Ehud Barak odao je u četvrtak počast akciji policije i francuskih službi sigurnosti koji su opkolili dom ubojice sedam osoba, među kojima troje djece i nastavnika židovske škole u Toulouseu. 

'Francuzi djeluju snažno i inteligentno. Sve institucije, od predsjednika do službi sigurnosti, mobilizirale su se da zaustave i privedu pred lice pravde ubojicu', kazao je Barak na državnom radiju.

Upitan o načinu na koji francuske vlasti vode akciju, Barak je ocijenio da 'im treba odati priznanje. Francuske vlasti vode stvari kako treba i ne smijemo ih izdaleka osuđivati ne poznavajući sve detalje'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene