447387
447387
447387
447387
447387

Na ovom mjestu danas počinje krojenje sudbine Europe nakon Brexita

  • , 22.08.2016., 09:27
  • Autor:
  • komentara

Britanci bi vjerojatno pokušali odgoditi Brexit do beskonačnosti, no koliko će Europa imati strpljenja?

 
 
 
 
Otok Ventotene (Foto: Getty)
Otok Ventotene (Foto: Getty)

Talijanski premijer Matteo Renzi ugostit će danas njemačku kancelarku Angelu Merkel, te francuskog predsjednika Francoisa Hollandea na otoku Ventotene. I dok se mnogi čude što je baš taj pitoreskni otočić usred Tirenskog mora postao centar post-Brexit razgovora, simbolika Ventotenea zapravo je nevjerojatna.

Upravo na ovom otoku je za vrijeme Drugog svjetskog rata skupina mladih, mahom zatvorenih zbog suprotstavljanja fašističkom režimu, krenula razvijati ideju sasvim suprotnu od one talijanskog diktatora - ideju o slobodnoj, ujedinjenoj i demokratskoj Europi. Jedan od tih mladih ljudi bio je Altiero Spinelli koji je u jeku nacističkih i fašističkih pohoda na Europu napisao nešto što danas poznajemo kao Manifest iz Ventotenea u kojem je zazivao slobodnu i federalnu Europu.

I upravo na Spinellijevu grobnicu će danas Renzi, Merkel i Hollande položiti vijenac neposredno prije početka razgovora koji će se ticati isključivo jedne stvari - očuvanja projekta Europa i nakon izlaska Velike Britanije iz Unije. Troje lidera raspravljat će o posljedicama Brexita, o vremenskom okviru u kojem bi Britanci trebali napustiti Uniju te o poticanju gospodarskog napretka unatoč proračunskim ograničenjima u mnogim zemljama članicama.

No, ono najbitnije o čemu će troje šefova država razgovarati jest - koliko jako treba pogurati Ujedinjeno Kraljevstvo da i formalno započne istupanje iz EU aktiviranjem članka 50 Lisabonskog ugovora. Naime, iz UK su stigle informacije kako će pokušati odgoditi članak 50 do francuskih parlamentarnih izbora idućeg lipnja, no Merkel i Renzi su ih upozorili - postoji vremenski rok do kojeg će Europa imati strpljenja.

Britanci poručuju kako je Europa malo popustila po pitanju pritiska prema aktivaciji članka 50, te da bi se do siječnja trebali izjasniti o tome kako žele da teče postupak izlaska te kakav odnos žele s Europom. U lipnju bi pak trebali aktivirati članak 50, no i to je upitno budući da do tada treba sažeti cijeli niz politika na papir i predstaviti ga premijerki Theresi May. Tek tada će moći govoriti o tome kako će sve te europske politike zamijeniti britanskima.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se