Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRLO SIMBOLIČNO

Na ovom mjestu danas počinje krojenje sudbine Europe nakon Brexita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanci bi vjerojatno pokušali odgoditi Brexit do beskonačnosti, no koliko će Europa imati strpljenja?

Talijanski premijer Matteo Renzi ugostit će danas njemačku kancelarku Angelu Merkel, te francuskog predsjednika Francoisa Hollandea na otoku Ventotene. I dok se mnogi čude što je baš taj pitoreskni otočić usred Tirenskog mora postao centar post-Brexit razgovora, simbolika Ventotenea zapravo je nevjerojatna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjene u EU Renzi uoči summita troje državnika pozvao na manje birokracije u EU-u Slika nije dostupna Za još šest mjeseci NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA PUTINA Zapad produljio sankcije Rusiji

Upravo na ovom otoku je za vrijeme Drugog svjetskog rata skupina mladih, mahom zatvorenih zbog suprotstavljanja fašističkom režimu, krenula razvijati ideju sasvim suprotnu od one talijanskog diktatora - ideju o slobodnoj, ujedinjenoj i demokratskoj Europi. Jedan od tih mladih ljudi bio je Altiero Spinelli koji je u jeku nacističkih i fašističkih pohoda na Europu napisao nešto što danas poznajemo kao Manifest iz Ventotenea u kojem je zazivao slobodnu i federalnu Europu.

I upravo na Spinellijevu grobnicu će danas Renzi, Merkel i Hollande položiti vijenac neposredno prije početka razgovora koji će se ticati isključivo jedne stvari - očuvanja projekta Europa i nakon izlaska Velike Britanije iz Unije. Troje lidera raspravljat će o posljedicama Brexita, o vremenskom okviru u kojem bi Britanci trebali napustiti Uniju te o poticanju gospodarskog napretka unatoč proračunskim ograničenjima u mnogim zemljama članicama.

No, ono najbitnije o čemu će troje šefova država razgovarati jest - koliko jako treba pogurati Ujedinjeno Kraljevstvo da i formalno započne istupanje iz EU aktiviranjem članka 50 Lisabonskog ugovora. Naime, iz UK su stigle informacije kako će pokušati odgoditi članak 50 do francuskih parlamentarnih izbora idućeg lipnja, no Merkel i Renzi su ih upozorili - postoji vremenski rok do kojeg će Europa imati strpljenja.

Britanci poručuju kako je Europa malo popustila po pitanju pritiska prema aktivaciji članka 50, te da bi se do siječnja trebali izjasniti o tome kako žele da teče postupak izlaska te kakav odnos žele s Europom. U lipnju bi pak trebali aktivirati članak 50, no i to je upitno budući da do tada treba sažeti cijeli niz politika na papir i predstaviti ga premijerki Theresi May. Tek tada će moći govoriti o tome kako će sve te europske politike zamijeniti britanskima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene