Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka svjetskim vođama

Papa Franjo uskliknuo: Nikad više rata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osudivši upotrebu kemijskog oružja, papa Franjo je kazao kako je u Siriji rat donio patnju, uništenja, bol, te je za 7. rujna sazvao dan posta i molitve za mir u cijelome svijetu.

Nikad više rata!, usklikuo je danas papa Franjo prije molitve angelusa sa prozora apostolske palače na Trgu sv. Petra prepunom vjernika i hodočasnika. Papa Franjo je danas prvi puta od početka svoga pontifikata izrekao riječ 'osuđujem', osudio je upotrebu kemijskog oružja. Osudivši upotrebu kemijskog oružja, papa Franjo je kazao kako je u Siriji rat donio patnju, uništenja, bol, te je za 7. rujna sazvao dan posta i molitve za mir u cijelome svijetu.

Pročitajte i ovo Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj autijenciji Papa Franjo (foto: AFP) Tjedno obraćanje vjernicima Papa Franjo duboko uznemiren zbog izostanka napora da se u Siriji uspostavi mir

>> Francuska neće sama napasti Siriju

'Odlučio sam pozvati cijelu Crkvu 7. rujna, dan uoči rođenja Marije kraljice mira, na dan posta i molitve za mir u Siriji, na Srednjem istoku i u cijelome svijetu', poručio je papa Franjo i naglasio kako je post jedini put prema miru. 'Neka svi odlože oružja i prepuste se vođenju svoje savijesti kako se ne bi zatvorili u vlastite interese, već s bi hrabrošću krenuli putem pregovora', kazao je Franjo. Pozvao je na molitvu za mir na Trgu sv. Petra 7. rujna od 19 do 24 sata.

No pozvao je ne samo katolike, već i sve kršćane, osobe drugih vjeroispovijesti, one koji ne vjeruju, odnosno sve ljude dobre volje da svaki na svoj način pridonese toj općoj svjetskoj manifestaciji za mir. 'Čovječanstvo ima potrebu vidjeti takve mirovne geste', objasnio je Papa razlog sazivanja općesvjetske molitve za mir.

'Moje srce je duboko ranjeno onime što se događa u Siriji i uznemiren sam dramatičnim razvojem događaja koji se najavljuju', zavapio je papa Franjo misleći na pripremu napada na sirijske snage koji najavljuju SAD i druge države kao odmazdu za upotrebu kemijskog oružja.

Nasilje izaziva nasilje, rat izaziva rat, kazao je Franjo i stoga uskliknuo: 'Nikad više rata!'. 'Draga braćo i sestre, danas bih htio biti tumač urlika koji se uzdiže sa svih strana zemlje, od svih naroda, iz srdaca sviju, od jedine velike obitelji koja je čovječanstvo, sa rastućom zabrinutošću, a to je urlik mira', rekao je papa Franjo i naglasio kako je danas čovječanstvo rastrgano podjelama i Papa Franjo je bio dirnut dok je govorio o ratnim strahotama, vidno uznemiren mogućim razvitkom sučeljavanja u Siriji, te je pozvao na dijalog i riješavanje sporova mirnim putem, pregovorima, a ne oružjem koje izaziva nove sukobe. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene