Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba im koalicija

Francuska neće sama napasti Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska neće sama napasti Siriju i pričekat će da američki Kongres odluči hoće li kazniti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada zbog kemijskog napada na civile, rekao je u francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls za radio Europe 1.

Nakon što je britanski parlament odbio sudjelovanje u vojnoj intervenciji u Siriji, a američki predsjednik Barack Obama odlučio zatražiti odobrenje Kongresa, u Francuskoj također sve više jača pritisak da o tom pitanju odluči parlament.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

>> Amerikanci u strahu od odmazde: FBI će ispitati stotine Sirijaca

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault rekao je da će se u ponedjeljak sastati s predsjednicima donjeg i gornjeg doma parlamenta i oporbom kako bi razgovarali o Siriji pred parlamentarnu raspravu o toj temi u srijedu.

'Francuska ne može ići sama', rekao je Valls. 'Potrebna nam je koalicija.'

Sirijska oporba razočarana, ali vjeruje američkom Kongresu

Sirijska oporba 'razočarana je' odlukom američkog predsjednika Baracka Obame da zatraži glasovanje u Kongresu prije napada na sirijsku vojsku, ali 'smatra da će Kongres odobriti' takve napade, izjavio je u nedjelju oporbeni dužnosnik.

Samir Našar, član vodstva Sirijske nacionalne oporbene koalicije, kazao je da 'su očekivali izravan i neposredan napad ali misle da će Kongres odobriti vojne udare'. Izrazio je zadovoljstvo što se predsjednik 'Obama izjasnio u korist pribjegavanja udarima ali ih je odgodio za devet dana'.

'Osjetili smo razočaranje', dodao je on. 'No, nakon britanskog glasovanja, Barack Obama želio je ojačati svoj položaj i dobiti političko pokriće'.

'Izvješće američkih obavještajnih službi sadrži nepobitne dokaze o odgovornosti režima u tom kemijskom napadu', dodao je on. 'Članovi Kongresa razumjet će da je kontekst potpuno drukčiji od iračkog'.

Arapska liga koja se sastaje u nedjelju 'dat će snažnu podršku pribjegavanju udarima', kazao je on. 'Turski stav također je jako važan. Washingtonu treba ta podrška', dodao je Našar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene