Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlasti ipak nastavile pripremu

Pack osudila referendum u Republici Srpskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH Doris Pack osudila je održavanje referenduma o sudu i državnome odvjetništvu u Republici Srpskoj, dok su vlasti toga entiteta unatoč prijetnjama o poništavanju rezultata izjašnjavanja građana i mogućim sankcijama nastavile s pripremama za njegovu provedbu.

Zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za BiH Doris Pack, nakon susreta s predsjednikom parlamenta Republike Srpske Igorom Radojičićem u Bruxellesu kritizirala je odluku o referendumu u Republici Srpskoj, ističući da on 'ne može pridonijeti rješavanju problema u BiH'.

'Pack je s velikom pozornošću saslušala podatke o problemima u pravosuđu koje joj je prenio Radojičić, ističući da je objektivno i nepristrano pravosuđe vrlo važno', navodi se u priopćenju iz Radojičićeva ureda. Dodaje se da je europska parlamentarka izrazila i veliko nezadovoljstvo posljednjim razvojem događaja u BiH, a 'napose s uspostavom vlasti u Federaciji BiH'.

Pročitajte i ovo Srebrenica (Foto: AFP) Uspostava posebnog povjerenstva Vlada Republike Srpske poništila izvještaj o genocidu u Srebrenici unatoč protivljenju međunarodne zajednice Slika nije dostupna Stvaranje uvjeta za useljenje RS najavila pojačana ulaganja u povratak izbjeglih Hrvata

>> Mesić bi poslao vojsku ako RS raspiše referendum

Usporedno s lobiranjem za referendum, povjerenstvo za njegovu provedbu u RS-u unatoč osudama iz međunarodne zajednice započelo je s pripremama za izjašnjavanje građana toga entiteta kojim se osporava postojanje suda i državnog odvjetništva BiH. Potvrdio je to u utorak medijima u Republici Srpskoj Aleksandar Radeta, koji je na čelu povjerenstva što ga je prošli tjedan imenovala entitetska skupština.

Vlasti u RS-u najavile su održavanje referenduma kojim osporavaju postojanje suda BiH i državnog odvjetništva uz argument da su nametnuti odlukama međunarodne zajednice. Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko rekao je da će suspendirati odluke o referendumu u RS-u ne isključujući mogućnost kažnjavanja visokih dužnosnika iz toga entiteta. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene