Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahvalio protuterorističkim službama

Obama upozorio na nemilosrdne i snalažljive neprijatelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u utorak je pohvalio pripadnike protuterorističkih službi za sprečavanje napada na Sjedinjene Države i saveznike, ističući da oni postižu stvaran napredak u borbi s Al Kaidom i drugim ekstremističkim mrežama.

Američki predsjednik naglasio je u govoru u Nacionalnom protuterorističkom centru kraj Washingtona da je zasluga pripadnika protuterorističkih službi u velikom broju spriječenih napada u kojima je živote mogao izgubiti velik broj ljudi. 'Amerika vam za to duguje', istakao je. 'Vidjeli smo vaš uspjeh ovdje u Americi u zadnjih nekoliko tjedana. Ostajete budni, sjedinjujete obavještajne podatke i radite zajedno, među različitim organizacijama, kao jedan tim', rekao je Obama.

On je referirao na slučaj 24-godišnjeg Nadžibulaha Zazija, imigranta iz Afganistana, uhićenog krajem rujna pod optužbom da je planirano teroristički napad u New Yorku. Prema navodima američkih dužnosnika, Zazi je imao kontakte s vodećim ljudima Al Kaide, što je privuklo pozornost CIA-e preko jednog od izvora. CIA je potom upozorila domaće agencije, uključujući FBI, prema navodima obavještajnih dužnosnika upoznatih s istragom, prenosi u utorak TV mreža ABC News.

Nemilosrdni neprijatlji kuju urote

 

Obama je u današnjem govoru upozorio da su neprijatelji SAD-a nemilosrdni, snalažljivi i 'još kuju urote'. 'Nitko ne može obećati da se neće dogoditi još jedan napad na američkom tlu', rekao je Obama. 'Ali ja vam ovo mogu obećati: obvezujem se da ću učiniti sve što je u mojoj moći da bi kao predsjednik Ameriku učinio sigurnom. I obvezujem se da ćete dobiti sva sredstva i potporu koja vam je potrebna da obavite posao ovdje kod kuće", dodao je.

>> Obama će iznijeti svoju viziju

Obamin posjet trebao je dati poticaja analitičarima koji rade u tom međuagencijskom centru, formiranom nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Centar ima dvostruku zadaću - izrade obavještajnih analiza i operativnog planiranja. Njegovi zaposlenici prikupljaju i dijele informacije u borbi protiv terorizma u Sjedinjenim Državama i inozemstvu. Obama je istakao da svakodnevno rabi njihove analize, kod odluka vezanih uz nacionalnu sigurnost. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene