Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opća skupština UN-a

Obama će iznijeti svoju viziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu će održati uvodni govor na otvaranju rasprave 64. godišnjeg zasjedanja Opće skupštine UN-a u kojem će, prema najavama njegovih suradnika, ukazati na promjene američke vanjske politike, na aktualne globalne izazove te na važnost međunarodne suradnje u suočavanju s njima.

U svom prvom govoru na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a otkako je stupio na dužnost, Obama će 'iznijeti svoju viziju međunarodne suradnje u 21. stoljeću i ukazati na potrebu da se prevladaju stare podjele', rekla je veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice. Obama će govoriti o prioritetu neširenja nuklearnog oružja, miru i sigurnosti, klimatskim promjenama te o globalnom rastu i razvoju, kao i o privrženosti SAD-a temeljnim vrijednostima, kazali su dužnosnici američke administracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija" Slika nije dostupna 'Uspjet ćemo, uvijek uspijemo' VIDEO Michellein strastveni govor podrške suprugu

Očekuje se da će se Obamina svjetska popularnost odraziti i u srdačnom prijemu govora, koji će u Općoj skupštini pratiti šefovi država ili vlada, te vođe izaslanstava 192 zemlje članice UN-a. Bivši američki veleposlanik pri UN-u John Bolton predviđa da će Obamin govor biti burno pozdravljen. 'To je trijumf za Obamu osobno, no tek trebamo vidjeti da se njegova osobna popularnost pretvara u konkretne korake naprijed', rekao je Bolton.

Obama dao naznake svojeg govora

U svom je istupu u utorak na Clintonovoj globalnoj inicijativi u New Yorku, filantropskom projektu bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona, Obama dao naznake svoga govora u UN-u. 'Diljem svijeta, kada otvaramo novu eru angažiranja s drugim zemljama, mi ulazimo i u širi angažman, nova partnerstva između zajednica i građana, lokalnih organizacija i poduzeća. Razgovaramo izravno s ljudima diljem svijeta, uključujući i naše prijatelje u muslimanskom svijetu', rekao je Obama. 'Duh partnerstva je određujuće obilježje naše vanjske politike', naglasio je.

Obama će se u srijedu u UN-u također sastati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, te s novim japanskim premijerom Yukiom Hatoyamom. Obamina nada u međunarodnu suradnju već je izložena brojnim iskušenjima, na pitanjima kao što je borba protiv klimatskih promjena, mirovni proces na Bliskom istoku ili uvođenje oštrijih sankcija Iranu zbog njegova nuklearnog programa. Obamin govor u dvorani Opće skupštine UN-a pomno će pratiti iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji bi trebao govoriti nedugo iza njega.

U četvrtak će Obama predsjedavati sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će Libiju predstavljati njezin čelnik Moamer Gadafi, koji prvi puta sudjeluje na Općoj skupštini UN-a. Obama će u srijedu biti i domaćin sastanka zemalja koje pridonose s najviše vojnika i policajaca mirovnim misijama UN-a. 'To je prilika da predsjednik usmjeri pozornost na potrebu reformiranja i jačanja mirovnih operacija UN-a u 21. stoljeću', rekla je Susan Rice.

>> Gadafi pokušao podignuti šator na Trumpovom imanju

U večernjim satima Obama će biti domaćin tradicionalnog američkog prijema za šefove država ili vlada, te vođe izaslanstava na Općoj skupštini UN-a. Nakon tematske rasprave Vijeća sigurnosti UN-a o neširenju nuklearnog oružja, Obama će u četvrtak otputovati u Pittsburgh, gdje će biti domaćin gospodarskog summita skupine G-20, na kojem će čelnici industrijski najrazvijenijih zemalja razmatrati mjere za izlazak iz globalne recesije i reformu financijske regulative. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene