Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi sa Srbijom

Braniteljske udruge optužuju vlast da ih je prevarila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici više braniteljskih udruga optužili su u petak čelnike bivše i sadašnje vlasti da su ih prevarili jer nisu napravili ništa da se prije otvaranja poglavlja 23 i 24 riješi problem zakona koji Srbiji omogućava suđenje hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić rekao je da bi bivšem premijeru Zorana Milanoviću, bivšoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić i bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću trebalo suditi zbog izdaje nacionalnih interesa, a potom je napao i sadašnju vlast.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Predstavnici tehničke Vlade, premijer Tihomir Orešković i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, braniteljima su tvrdili da Hrvatska pritišće Srbiju pri otvaranju poglavlja, tražeći suspendiranje Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, no zatajili su im da je Srbiji već dana suglasnost.

"Sukreatorica vanjske politike predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u vrijeme dok imamo tehničku Vladu potpisala deklaraciju s tehničkom Vladom Srbije, i to bez usuglašavanja stavova s hrvatskom Vladom. To je potpisivanje svojim prisustvom uveličao predsjednik SDSS- a i bivši gradonačelnik Vukovara Vojislav Stanimirović", kazao je Turudić.

Možda bi rješenje hrvatskog nacionalnog pitanja i digniteta Domovinskog rata za početak bilo da se tih šestoro političara zamijeni "šestorkom" iz Haga, dodao je.

Predsjednik Hvidre Grada Zadra Ivica Arbanas izjavio je kako ne dopuštaju tehničkoj Vladi, ali ni sljedećoj koja će biti izabrana u rujnu, da ta pitanja budu bilateralna jer se radi o nacionalnim interesima koji se moraju rješavati tako da se uvjetuje poglavlje 23 i 24, bez obzira kakav pritisak bio.

"Posljedice će biti dugotrajne, jer znamo koliko je Srbija pokrenula procesa. Oni su dijelom proizvod iskaza iz logora u kojima su naši branitelji bili mučeni, tučeni i silovani. Ti iskazi su iskorišteni bez prave reakcije iz Hrvatske", kazao je Arbanas. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene