Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovora još nema

I oni žele živjeti punim plućima: Pozvali ministra Ćorića na ljetovanje, ali postoji kvaka - "Posudit ćemo mu bicikl da se može provozati, prošetati i iskusiti taj miris"

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 3
Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 1 Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 2 Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 3 Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina - 4 Galerija 1/4 >>
Borba za čisti zrak u zaleđu Rijeke. Naime, mještani koji žive uz Centar za gospodarenje otpadom Marišćina traže njegovo zatvaranje.

Okružuju ih prostrane šume i šetnice, ali ne i čist zrak, tvrde mještani koji žive u blizini Marišćine. Zbog toga su na sedmodnevno ljetovanje u svoj kraj pozvali Tomislava Ćorića, ministra gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAGREBAČKI HOLDING Zagrepčani su ih dugo čekali: Započela podjela besplatnih vrećica za otpad Slika nije dostupna GOSPODARENJE OTPADOM U Splitu se postavljaju polupodzemni spremnici za otpad: "Važan korak u podizanju nivoa čistoće na javnim površinama"

"Posudit ćemo mu bicikl da se može provozati, prošetati, pomirisati i okusiti taj miris. Pozivamo ga da dođe kod nas, da osjeti kako je to živjeti blizu Marišćine", rekao je Josip Begonja iz Kriznog Eko Stožera Marišćina.

Ćorić svoj odgovor još nije poslao, ali mještani gube strpljenje.

"Ja znam donijeti vrećice iz auta i moram udahnuti i u jednom dahu ući u kuću da se ne bi doslovno ispovraćala", rekla nam je Karla Jakešić.

"Tek smo se doselili i ja nisam znala da to toliko smrdi jer su neki govorili da nije to tako strašno, ali je stvarno strašno", rekla nam je Maja Perković.

Po tko zna koji put skupina mještana pisala je Zagrebu, a ovaj put su se obratili saborskim zastupnicima.

"S obzirom da smo dobili podršku općinskih vijećnika i županijskih vijećnika, smatramo da su oni sljedeća distanca koja treba reagirati", rekla je Davorka Simčić.

I tu računaju na podršku novoizabranog Mostovog zastupnika Marina Miletića. O ovom centru već je govorio u Saboru.

"Podnio sam zahtjev, zamolbu saborskom Odboru za zaštitu okoliša i Odboru za ljudska prava da prava sjednica bude baš to: zaštita okoliša, zaštita ljudskog zdravlja na području Marišćine", rekao je Miletić.

Državni inspektorat nije utvrdio nepravilnosti

Dok se saborski zastupnici ne vrate s godišnjeg odmora i ministar ne odgovori na apele mještana, u Ekoplusu pokušavaju riješiti problem smrada i funkcioniranja Centra.

Naime, ondje je u tijeku druga faza sanacije ploha prekrivanjem zaštitnim folijama takozvanim cover up folijama koje se vare da bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa. Prema planu bi do 1. rujna trebalo biti prekriveno 8000 metara kvadratnih odlagališta.

"Paralelno se radi i otplinjavanje. Koliko će smanjiti, vrijeme će pokazati, ali po nama bi trebalo pasti za 70 posto", rekao je Stanko Bruketa, voditelj odlagališta.

Državni inspektorat je, poručuju iz Ministarstva, tijekom srpnja obavio nadzor lokacije Centra te utvrdio da, prema podacima praćenja kvalitete zraka, nema pravne osnove za daljnja postupanja. Određeni nadzor po pitanju zaštite na radu još je u tijeku.

Ipak, stanovnici od svojih zahtjeva ne planiraju odustati sve dok u svom kraju ne budu mogli živjeti punim plućima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene