Dvjestotinjak mještana širega područja oko Županijskoga centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Marišćina u subotu su na prosvjedu "Hodom za čisti zrak" od središta Viškova do Marišćine, u duljini od oko pet kilometara, upozorili na smanjenje kvalitete života, ali i moguće ugrožavanje zdravlja zbog smrada koji se mjesecima širi oko Marišćine.

Galerija


Prosvjednici su mirno, u koloni po jednom prometnom traku, praćeni policijskim vozilima, stigli do Marišćine. Tražili su da ih se pusti u krug centra, navodeći da je to prije dva dana dogovoreno s Upravom.

Vezani članci Hrvoje Bujas iz inicijative Glas poduzetnika Poduzetnici najavili prosvjed za četvrtak, očekuju razgovor s Plenkovićem: "Deseci tisuća ljudi ostat će bez posla" Prosvjednici izviždali premijera Plenkovića na izlasku iz Sabora Plenković izašao iz zgrade Sabora, brutalno ga izviždali građani i zagrebačka oporba: "Zašto bježite?"

Preloženo im je da ih se pušta u manjim skupinama, što su odbili pa su konačno pušteni svi zajedno. Tu su se obratili okupljenim novinarima. Nakon toga su oni koji su željeli, mogli uz pratnju, obići pogone Marišćine.

Predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina i organizatora porsvjeda Josip Begonja istaknuo je da će ovakvim akcijama i dalje pokazivati da im je stalo do čistoga zraka i normalnoga života te da neće odustati.

"Na neformalnome sastanku s predsjednikom Uprave tvrtke Ekoplus, koja upravlja sa ŽCGO Marišćina Josipom Dedićem istaknuo sam naša dva osnovna uvjeta", rekao je Begonja. Podsjetio je da su ta dva osnovna uvjeta - da nam ne smije smrdjeti iz Marišćine te da se tu ne dovozi smeće izvan naše županije.

Ali, ustvrdio je, "smrdi i dalje i smrdjet će sve dok Mariščina bude tu i dok se tu bude prihvaćao bio otpad bez prethodnoga selektiranja"

Održan Hod za čisti zrak od središta Viškova do Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Održan Hod za čisti zrak od središta Viškova do Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Begonja je istaknuo da su još od 1999. upozoravali na nelogičnosti, neusklađenosti i nezakonitosti koje su poduzimane, samo da bi se ŽCGO smjestio u Općini Viškovo, poput promjena vodozaštitnih zona i studija utjecaja na okoliš.

"Sve je poduzimano da bi Općina Viškovo dobila rentu, a mi mještani nemamo ništa od toga, Tražimo da načelnica općine poduzme konkretne akcije, koje će nam signalizirati da će sutra biti bolje“, zaključio je Josip Begonja.

Josip Katalinić iz Kriznog eko stožera Marišćina pročitao je zahtjeve prosvjednika koji traže da se zahtjevi provedu u najkraćem roku. Među zahtjevima su da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zatvori Marišćinu dok se ne riješi problem smrada, da Grad Rijeka, Općina Viškovo i ostale jedinice lokalne samouprave iz Primorsko goranske županije "prestanu ignorirati zakone i uredbe Republike Hrvatske" i hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom u kojima će jasno biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati odvojeno od svih ostalih komponenti otpada“.

Održan Hod za čisti zrak od središta Viškova do Marišćine (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Županijski centar za gospodarenje otpadom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Zahtijeva se i da se komunalna društva s područja županije, a prvenstveno riječko komunalno društvo Čistoća, hitno pripreme za odvojeno prikupljanje bio otpada te da jedinice lokalne samouprave hitno pronađu lokacije za obradu biorazgradivog otpada kompostiranjem ili anaerobnom digestijom. Zahtijevaju da Ured državne uprave hitno ocijeni zakonitosti donijetih Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije

Prozvana načelnica Općine Viškovo Sanja Udović potom se obratila prosvjednicima istaknuvši da je poduzela aktivnosti u nekoliko smjerova kako bi se riješio ovaj problem. Općinsko vijeće donijelo je odluku da se na području Viškova počne odvojeno prikupljati bio otpad kada se za to steknu uvjeti, a među njima je i izbor lokacije za sabiralište bio otpada, koji je u tijeku, rekla je.

Dodala je i da je Općina Viškovo, kao suvlasnik ŽCGO Marišćina kroz tijela toga društva, odnosno skupštinu i nadzorni odbor, upozorila na rok općinske uprave od sedam dana, donesen 18. rujna, da se zadovolje uvjeti iz Okolišne dozvole izdane ŽCGO. Ako se to ne učini, najavila je da će pozvati nadležne inspekcije i tražiti zatvaranje ŽCGO.

"Ovdje smo svi zajedno, a cilj nam je čisti zrak", istaknula je Udović. (Hina)