Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Veliki misterij

Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerice zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Radnici su 2003. godine nabasali na ženski kostur koji je sve dosad bio misterij za policijske istražitelje. Tek su 20 godina kasnije uspjeli složiti dijelove slagalice i zaključiti da je tinejdžerica ubijena, ali i da je imala dijete. U tome im je pomogao i DNK osobe koja je ubijena u napadu na New York 11. rujna 2001.

U veljači 2003. radnici koji su pripremali podrum jedne zgrade na Manhattanu za rušenje otkrili su jezivu scenu - tinejdžerski kostur zamotan u tepihu i zakopan u betonsku grobnicu.

Žrtva je bila zavezana električnim kabelom. U njezinim ostacima pronađeni su zlatni prsten s pečatom s inicijalima "PMcG", grudnjak, novčić iz 1969. i figura zelenog plastičnog vojnika, rekao je detektiv Ryan Glas iz njujorške policije u CNN-u.

Ilustracija Prsten pronađen zajedno s kosturom tinejdžerice Foto: New York Police Department

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

Više od dva desetljeća nepoznata žrtva nosila je nadimak Midtown Jane Doe jer je pronađena u četvrti Hell's Kitchen u New Yorku. No ovaj tjedan istražitelji su konačno otkrili njezin identitet. Riječ je o Patriciji Kathleen McGlone, 16-godišnjakinji koja je živjela u Brooklynu.

Slučaj koji je desetljećima intrigirao

Istražitelji vjeruju da je Patricija ubijena krajem 1969. ili početkom 1970. i zakopana u podrumu zgrade. Pomoću napredne forenzike uspjeli su utvrditi identitet njezinih roditelja i gdje su živjeli. Policija je pronašla riznicu informacija, uključujući njezinu krštenicu i školske knjige, što je istražiteljima dalo uvid u posljednje godine njezina života.

Pročitajte i ovo Potres Zatreslo se Novi potres kod Slunja: "Treslo jako i kratko"

Brojni forenzički testovi povezali su njezin DNK s nekoliko osoba, uključujući majkom žene koja je ubijena u napadima u New Yorku 11. rujna 2001.

Građevinski radnici su 2003. postavljali betonsku ploču u stražnjem dijelu zgrade kada se lubanja otkotrljala, rekao je Glas. Zatim su u blizini iskopali druge ostatke kostura.

Desetljećima ranije, otprilike u vrijeme kada se vjerovalo da je Patricija ubijena, u zgradi je bio noćni klub The Scene. Radi se o rock and roll klubu, a vodio ga je mladi poduzetnik po imenu Steve Paul. Bilo je to žarište slavnih 1960-ih, koje je puštalo hitove The Doorsa i Jimija Hendrixa.

Ured medicinskog istražitelja grada New Yorka utvrdio je 2003. da kostur pripada tinejdžerici visokoj 157 centimetara, ali slučaj je ostao neriješen jer nije bilo prijavljenog nestanka, rekao je detektiv Glas.

Pročitajte i ovo Ljudi o akciji Bljesak - 3 Ponos i tuga Prošlo je 29 godina: "Koliko god je bilo teško, bilo je i ponosno"

Istražitelji su ponovo počeli pregledavati slučaj 2017. godine. Budući da su ostaci bili toliko dugo zakopani, a kosti degradirane, trebalo je neko vrijeme da se otkrije odgovarajući DNK profil, ali s napretkom u modernoj forenzici stvari su prošle godine dobile obrat.

"Nije to bilo zbog nedostatka pokušaja", rekao je Glas.

"U ožujku 2023. imali smo uzorak dovoljno prikladan za učitavanje u javne baze podataka kao što su web-stranice predaka i rodoslovlja. Rezultate iz tog profila uskladiti smo s daljnjim rođakom s očeve strane."

Klupko se polako raspetljava

Uz ime tog rođaka i inicijale na prstenu istražitelji su znali da su na pravom tragu, rekao je Glas. Tada su pokušavati otkriti iz koje je generacije bila i njezino rodoslovlje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV

Zajedno s genetičkim stručnjacima počeli su tragati za majčinom stranom obitelji i uspjeli su to suziti koristeći DNK koji je dostavljen kako bi se pronašla rođakinja koja je ubijena u napadima 11. rujna, navodi Glas.

S tom informacijom ustanovili su da je bila jedinac i da je rođena 20. travnja 1953. od oca Bernarda McGlonea i majke Patricie Gilligan. Dokumenti njezinih roditelja otkrili su da je odrasla u Brooklynu i da je pohađala katoličku školu.

"U to smo vrijeme pretpostavili da je morala biti krštena, morala se pričestiti i onda konačno, nadamo se, primiti potvrdu. Uspio sam dobiti sva tri dokumenta", rekao je Glas.

Istražitelji su također dobili pristup njezinoj srednjoškolskoj evidenciji i dobili više detalja o njezinu životu u to vrijeme. Podaci pokazuju da je pohađala srednju školu krajem 1968. i početkom 1969., ali je propustila većinu nastave.

Pročitajte i ovo Promjenjivo oblačno vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Meteorolog otkriva što nas očekuje za vikend i kada ćemo moći spremiti kišobrane

"Uz informacije o njezinoj dobi i tome što je katolkinja, što se udala u tako mladoj dobi, što tada nije bilo neuobičajeno, posumnjali smo da taj vojnik ima veze s njezinom mogućom trudnoćom u to vrijeme", rekao je Glas.

Suprug i dalje šuti

U trenutku smrti smatrano je da je pobjegla i možda je dala svoje dijete na posvajanje, rekao je Glas.

No potragu za djetetom otežava činjenica da je tada, prilikom posvojenja ili predaje djeteta, na izdanom rodnom listu bilo ime posvojitelja, a ne bioloških roditelja, navodi Glas.

Pročitajte i ovo Kuhanje graha - 2 hrvatska - kraljica uvoza Na Međunarodni praznik rada i hrana je bila međunarodna: "Kanada je jedna dobra zemlja"

Njezin suprug bio je povezan sa zgradom u kojoj je pronađena, ali nije želio davati dodatne informacije pozivajući se na to da je istragu u tijeku. Glas se sada nada da će se Patricijina rodbina javiti i dati informacije koje bi mogle pomoći istražiteljima da utvrde što joj se dogodilo ili kako je umrla.

"Sve čega se sjećaju iz tog vremenskog okvira u to vrijeme, bilo tko tko je živio u zgradi, bilo tko tko nam može dati nešto više informacija o njoj ili ovoj osobi za koju se udala bila. Bilo kakva informacija koju možemo pratiti", rekao je Glas.

Nakon što je Patricijin identitet konačno poznat, rekao je Glas, policija ima jasan sljedeći cilj, a to je otkriti tko ju je ubio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene