Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mihail Gorbačov piše za Time

RUSIJA I NATO SU NA UDALJENOSTI CILJNIKA "Situacija je previše opasna. To izgleda kao priprema za rat"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO i Rusija se više ne suprostavljaju s distance, jer već neko vrijeme se politički ali i vojno promatraju iz neposredne blizine, a sve to, kaže Mihail Gorbačov (85), bviši sovjetski lider, miriši na pripreme za rat.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, pozvao je ruskog predjsednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trumpa da se odlučno odreknu nuklearnog rata u jeku "militarizacije politike i nove utrke u naoružanju".

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione'' Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan"

Gorbačovu, koji je napisao komentar za časopis Time ususret posjete britanske premijerke Therese May SAD-u, trenutna situacija između Rusije i Zapada (NATO saveza) "izgleda kao da se svijet sprema za rat".

"Svijet je danas pretrpan problemima. Svjetski političari se čine zbunjenima i bezidejnima. No, niti jedan problem nije toliko hitan koliko militarizacija politike i nova utrka u naoružanju. Zaustavljanje i preokretanje te utrke koja vodi u propast, mora nam biti najveći prioritet", ističe Gorbačov.

"Trenutna situacija previše je opasna", dodaje.

Isto tako Gorbačov piše kako se NATO i ruske snage, koje su se prije raspoređivale na velikoj distanci, sad nalaze praktički na ciljniku jedni drugima.

Navodi i problem podmornica, čija jedna salva balističkih raketa može devastirati pola bilo kojeg svjetskog kontinenta.

Ratobornom žamoru i huškanju, ističe Gorbačov, pridružili su se i komentatori te istaknute TV ličnosti. "Sve to izgleda kao priprema za rat", smatra Gorbačov.

U rujnu 2016. godine stanje broja strateških nuklearnih raketa iznosilo je: 1376 na strani SAD-a te 1796 na strani Rusije (ako ne računamo ostale svjetske zemlje koje imaju nuklearno naoružanje).

"Vrijeme za odluku i akciju je sad", poručuje na kraju Gorbačov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene