453370
453370
453370
453370
453370

ČOVJEK KOJI JE OKONČAO HLADNI RAT TVRDI "Svijet je na opasnom pragu"

  • , 12.10.2016., 19:23
  • Autor:
  • komentara

Bivši sovjetski čelnik Mihail Gorbačov progovorio je o trenutnom stanju rusko-američkih odnosa.

 
 
 
 
Mihail Gorbačov (FOTO: Arhiva/AFP)
Mihail Gorbačov (FOTO: Arhiva/AFP)

Napeti odnosi između Rusije i SAD-a dosegnuli su "opasan prag" i prijetnja uporabe nuklearnog naoružanja i dalje ostaje snažno izražena, ističe bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov.

Gorbačov smatra da nakon dugog perioda visokih tenzija oko rata u Siriji te ruskih namjera na Baltiku, novi dijalog mora opet započeti.

"Mislim da se svijet približio opasnom pragu. Radije bih da ne sugeriram moguće ishode, ali želim istaknuti da moramo stati", rekao je Gorbačov za RIA Novosti, a prenosi Independent.

Najveća pogreška

"Zaustavljanje dijaloga bila je najveća pogreška. Sad se moramo vratiti prioritetima, poput nuklearnog razoružanja, borbe protiv terorizma te sprječavanjaglobalnih ekoloških katastrofa. U usporedbi s navedenim izazovima, sve ostalo je sekundarno", istaknuo je bivši sovjetski lider.

Neki strani dužnosnici smatraju da je novonastala kriza u rusko-američkim odnosima dovela do stanja koje je opasnije čak i od hladnoratovskog. Takvog mišljenja je i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walker Steinmeir, koji je to nedavno i istaknuo.

Podsjetimo, SAD su prekinule dijalog s Rusijom oko Sirije 3. listopada, što je dodatno produbilo već ionako dubok jaz među te dvije zemlje. Rusiju se optužuje za ratne zločine u Siriji, za hakerske napade u SAD-u, ekspanzionističku i agresivnu vanjsku politiku na istoku Europe, pogotovo Ukrajini i Baltiku.

Rusija je, s druge strane, nakon što su SAD greškom bombardirale položaje sirijske vojske te ubile više desetina režimskih vojnika, koji tijesno surađuju s ruskim snagama u Siriji, u tu zemlju rasporedila raketne sustave S-300 i S-400, pored kojih koalicijski zrakoplovi neće proći tako neopaženo. Rusi su Amerikance upozorili i da dobro promisle žele li idući put napasti položaje sirijske vojske - točnije, uputili su otvoreno upozorenje da idućeg puta neće biti.

Isto tako, još u svibnju je jedan NATO general upozorio tu alijansu na rizik nuklearnog rata s Rusijom unutar godinu dana, ukoliko se ne poduzmu mjere za zaštitu baltičkih zemalja od ruskog ekspanzionizma.

Nužan imperativ ne znači utopiju

Gorbačov tvrdi da svijet bez nuklearnog naoružanja nije utopija, već nužan imerativ, unatoč svim poteškoćama koje idu uz to. Da bi se to i postiglo, Gorbačov smatra da treba doći do demilitariziranja politike i međunarodnih odnosa.

Mihail Gorbačov vladao je SSSR-om u periodu između 1985. godine i 1991. godine, kad se dogodio raspad Sovjetskog saveza. Zaslužan je za okončanje Hladnog rata i izgradnju sustava kontrole nuklearnog naoružanja tijekom serije susreta s tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se