Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazali političku volju

KRAJ 42-GODIŠNJEG SUKOBA? Imaju "povijesnu priliku" za ujedinjenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki dužnosnik UN-a smatra da etnički podijeljeni Cipar ima "povijesnu priliku" za ujedinjenje 2017., a sastanak u Ženevi početkom siječnja bit će ključan za sklapanje mirovnog sporazuma koji izmiče već desetljećima.

Osamnaest mjeseci intenzivnih razgovora između otuđenih grčkih i turskih zajednica na Cipru kulminirat će sastancima u Ženevi koji počinju 8. siječnja.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Novogodišnje obraćanje Kineski predsjednik poslao zabrinjavajuću poruku: "Ujedinjenje je neizbježno" Slika nije dostupna Na ideju došao predsjednik Ciprani će državu iz krize pokušati izvući otvaranjem kasina

Espen Barth Eide, posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a za Cipar, ocijenio je za list Cyprus Weekly da su vođa grčkih Ciprana Nicos Anastasiades i turskih Ciprana Mustafa Akinci pokazali političku volju i vodstvo da okončaju sukob.

"Shvaćaju da je status quo neprihvatljiv i neodrživ i da aktualni pregovori pružaju najbolju priliku za rješenje", istaknuo je Eide, bivši norveški ministar vanjskih poslova.

"Mirno ujedinjenje otoka iduće godine moglo bi biti povijesna prilika da se napokon okrene stranicu povijesti na Cipru."

Cipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. potaknute kratkim vojnim udarom u Grčkoj.

Prethodni krug mirovnih pregovora propao je 2004. kada su grčki Ciprani odbacili, a turski prihvatili UN-ov nacrt mirovnog sporazuma. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene