Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio sastanak

Dačić: Priština ugrožava sudjelovanje Srba na lokalnim izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak da bi inzistiranje kosovskih vlasti na izgledu glasačkih listića za lokalne izbore, na kojima planiraju staviti logo Republike Kosovo, moglo dovesti u pitanje sudjelovanje kosovskih Srba, a prištinske dužnosnike optužio da nastoje narušiti načelo iz Bruxelles o statusnoj neutralnosti dijaloga.

U Palači Srbija, Ivica Dačić rekao je novinarima da je i danas zakazao sastanak s veleposlanicima zemalja 'Petorke' (SAD, Italija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) i Europske unije na kojem će im prenijeti tu poruku, izvijestili su beogradski elektronički mediji.

'Nisam primjetio da na glasačkom listiću za izbore u Srbiji piše 'Republika Srbija'. Definiran je način na koji se Kosovo predstavlja i provode se ozbiljni procesi na Kosovu kako bi se realizirao bruxelleski sporazum i ne mogu proći šibicarski trikovi kojim pokušavaju uvesti logo Kosova', rekao je Dačić.

On je, inzistirajući da kosovski izbori trebaju biti statusno neutralni, naglasio kako se 'na mala vrata podmeću detalji koji život znače' i istaknuo da se 'sa Srbijom ne može tako igrati'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nazvali ga izdajnikom U središtu Beograda održali 'misu za upokojenje' Dačićeve vlade! Slika nije dostupna Bruxelles i Priština popuštaju? Srbiji ponuđeno 'nešto povoljnije' rješenje o Kosovu

>> Dačić prijeti: Smijenit ću sve Srbe na Kosovu!

'Ako netko misli da je naša slabost zato što pregovaramo, vrlo se vara. Ili će izbori biti statusno neutralni ili mi na njima ne sudjelujemo. Definirali smo da je dijalog statusno neutralan', naglasio je Dačić.

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga raspisala je početkom srpnja lokalne izbore na Kosovu za 3. studenog, a ta je odluka uslijedila nakon sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, postignutog u travnju uz posredovanje Europske unije.

Srbi čine oko 10 posto stanovništva Kosova i uglavnom su bojkotirali lokalne izbore 2009. godine, a Beograd sad inzistira na njihovom masovnom sudjelovanju, mada među dužnosnicima Srba na sjeveru Kosova postoji otpor takvoj državnoj politici Beograda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene