Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kognitivna disonanca

Vučić se u New Yorku bori protiv rezolucije o Srebrenici: Njegova savjetnica o tom zločinu napravila dokumentarac

Suzana Vasiljević
Suzana Vasiljević Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Suzana Vasiljević 2005. godine napravila je dokumentarni film o genocidu u Srebrenici. Danas radi za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se nalazi u New Yorku na Vijeću sigurnosti, gdje lobira protiv rezolucije o Srebrenici.

Savjetnica predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Suzana Vasiljević 2005. godine snimila je potresan film o genocidu u Srebrenici pod nazivom "Srebrenička sećanja". Ona se zajedno s Vučićem od početka tjedna nalazi u New Yorku, gdje se raspravlja upravo o rezoluciji o Srebrnici, prenosi N1 Srbija.

U središtu pozornosti Vasiljević se našla tijekom jedne od sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Naime, ona je nonšalantno mobitelom snimala Vučićev govor, nakon čega joj je prišla osoba iz protokola i upozorila je da snimanje nije dopušteno.

Pročitajte i ovo Rafalei stigli u Hrvatsku Iz minute u minutu Što je Hrvatska kupila za više od milijardu eura? Najubojitije im je oružje raketa METEOR

Vučić na Vijeću lobira odbacivanje rezolucije tvrdeći kako ona neće dovesti do mira na prostoru zapadnog Balkana.

"Ne samo da rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako, pozivamo da članice glasaju protiv", rekao je Vučić na prijamu koji priređuje Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim narodima za stalne predstavnike država članica UN-a.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!"

Prikazan na Zagreb Film Festivalu

Vasiljević je deset godina nakon najvećeg stradavanja u povijesti Bosne i Hercegovine napravila dokumentarni film o Srebrenici.

"Film sam snimila na desetogodišnjicu masakra u Srebrenici i sugovornici su bile žene, majke koje su u tim užasnim ratnim danima izgubile članove obitelji. Kada Hotić, Munira… Zajedno smo po Bosni tražili grobove njihovih najmilijih. Da, film je prikazan na televiziji B92 u cijelosti, a neki su dijelovi korišteni u dokumentarnom filmu koji je prikazala Radio televizija Srbije", izjavila je Vasiljević 2018. godine, u intervjuu Nacional.

Pročitajte i ovo I dalje traje potraga za Dankom bilo je zlostavljanja Tužiteljstvo se oglasilo o smrti Dalibora Dragijevića: Bio je osumnjičen da je s bratom sakrio tijelo malene Danke

Film "Srebrenička sećanja" prikazan je iste godine i na Zagreb Film Festivalu.

"Bilo je užasno teško. Sama činjenica da kao beogradska ekipa idemo snimati film o Srebrenici predstavljala mi je problem. Tada sam, svojim čistim beogradskim naglaskom, nazvala Udruženje žena Srebrenice i Žepe i pitala ih bi li za srpski medij govorile o tome kako su im Srbi pobili sve živo. Mislila sam da ćemo naići na zid, ali već nakon prvog razgovora, koji je za mene bio najmučniji dio posla, shvatila sam da će nam te žene izaći ususret jer bez obzira na to što su preživjele tu tragediju, one i dalje ne mrze nikoga", kazala je Vasiljević za Feral Tribune.

Pročitajte i ovo Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Naglasila je da bosanska duša može sve oprostiti, pa čak i tako stravičan zločin.

"Jedna od njih (majki) i u filmu je rekla: 'U Beogradu sam pozvala narod da se odvoji od onih koji su činili zločin i da počnemo živjeti zajedno. Ono što je najvažnije, film su u Beogradu gledali moji prijatelji i svi odreda su plakali, što znači da sam uspjela ispričati priču bez političke pozadine i natjerati ljude da jednostavno suosjećaju s boli", istaknula je Vasiljević.

Izjavila je tada kako postoje ljudi u Srbiji koji nisu htjeli znati za zločin te su odbijali istinu vezanu za Srebrenicu.

Ondje se od 13. do 19. srpnja 1995. godine dogodio genocid koji je izvršila Vojska Republike Srpske zajedno s paravojnim postrojbama. Ubijeno je  više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene