Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nazvali ga izdajnikom

U središtu Beograda održali 'misu za upokojenje' Dačićeve vlade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samom središtu Beograda okupilo se oko tri tisuće najžešćih protivnika briselskog sporazuma Srbije i Kosova. Dok je radikalni vladika Atanasije Jeftić Ivicu Dačića uspoređivao s ubijenim Zoranom Đinđićem, crnogorski je kitrpolit održao misu za njegovo 'upokojenje'.

Prosvjed Srba sa sjevera Kosova, koji se protive potpisivanju briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom, održan je u petak u središtu Beograda, a obilježile su ga, među ostalim, pogrdne i prijeteće poruke državnom vrhu koje su beogradski mediji i analitičari ocijenili šokantnim i skandaloznim.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Slika nije dostupna Dramatični Aleksandar Vučić Uoči nove runde pregovora s Kosovom: 'Srbiju čeka 11 dana pakla'

Na prosvjedu, najavljenom kao "nestranački i nadstranački", umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije Jeftić, ranije poznat kao pripadnik tvrdog krila unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC), usporedio je politiku srbijanskog premijera Ivice Dačića s politikom ubijenog premijera Zorana Đinđića i nazvao državni vrh izdajnicima.

>> Vučić: Većina je za sporazum s Prištinom, nećemo prihvatiti ucjene kosovskih Srba

"Predsjednik vlade Dačić govori da je za realnu politiku i zemaljsku Srbiju, a ne za nebesku. Nažalost, i Đinđić je tako govorio, a kako je završio neka Bog sudi", rekao je Jeftić i ocijenio kako "vlast ne vjeruje u Boga, nego u pogubnu mitologiju Europske unije" te naglasio kako "nema zemaljske Srbije bez nebeske Srbije", što su pojedini sudionici skupa pozdravili pljeskom. Vladika Atanasije ocijenio je i da su "trojica na vlasti (Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić) izdajnici koji vjeruju u jamstva NATO-a".

Iako SPC nije imala službene predstavnike na prosvjedu, skupu je nazočilo nekoliko pripadnika crkve, među kojima je i mitropolit crnogorski Amfilohije, koji je simbolično služio "misu za upokojenje" vlade i Skupštine (Srbije) i zatražio da im se "oprosti svaki grijeh".

Vjerski analitičar Živica Tucić izjavio je za B92 da je "šokiran" postupkom mitropolita Amfilohija, budući se misa zadušnica služi samo za preminule. "Netko bi ovo mogao protumačiti kao poziv da netko više ne bude na vlasti i u životu”, rekao je Tucić za B92.

Na skupu se okupilo nekoliko tisuća ljudi koji podupiru stajalište Srba sa sjevera da ih briselski sporazum "stavlja pod prištinsku vlast", a organizatorima su se pridružili i sunarodnjaci iz drugih krajeva Srbije, Beograda te nekoliko stotina Srba iz Banja Luke i Republike Srpske. Policijske su procjene da je na Trgu Republike u središtu Beograda bilo nešto više od 3.000 ljudi, izvijestili su beogradski mediji.

Prosvjed nazvan "Ostajemo u Srbiji" simbolično je počeo u 12:44 sati, prema broju važeće rezolucije Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine kojom se Kosovo tretira kao dio Srbije. Sudionici su nosili transparente s natpisima "Stop EU", "Hoću Moskvu, neću Bruxelles", "Izdaja" i druge, ali i fotografije Vučića, Dačića i Nikolića s tradicionalnim albanskim bijelim kapicama na glavama i uz natpis "Oni su izdali Kosmet" (Kosovo i Metohiju).

Briselskom sporazumu protive se parlamentarna Demokratska stranka Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice, Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja te niz nacionalističkih pokreta i udruga, među kojima su Dveri, Obraz, Naši i drugi, čiji su predstavnici, uključujući Koštunicu i dužnosnike SRS te vođe nacionalističkih pokreta nazočili skupu, kao i član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Matija Bećković, profesor Pravnog fakulteta Kosta Čavoški, kontroverzni rok muzičar Bora Đorđević- Bora Čorba.

Za Srbe sa sjevera Kosova sporazum Beograda i Prištine iz Bruxellesa nije prihvatljiv, a zastupnici četiri općine kosovskog sjevera na zajedničkom sastanku u Zvečanu početkom tjedna poručili da neće sudjelovati u njegovoj primjeni. Oni su otvorenim pismom zamolili državni vrh Rusije, kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN (VS UN), da pomogne vlastima Srbije kako bi se proces pregovora o statusu Kosova vratio pod okrilje VS UN.

Državni vrh i predstavnici kosovskih Srba nisu u utorak u Beogradu postigli suglasnost o primjeni bruxelleskog sporazuma s Prištinom. Premijer Dačić izjavio je da država neće silom nemetati primjenu, ali da su bez suglasnosti Srba s Kosova moguće štetne posljedice, a vicepremijer Vučić najavio je za 12. svibnja odlazak na Kosovo.

U međuvremenu, u Bruxellesu su u četvrtak prekinuti tehnički pregovori Beograda i Prištine o primjeni sporazuma postignutog 19. travnja, a obje strane jedna dugoj spočitavaju odgovornost za prekid pregovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene