Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2. svibnja

Dodik i dalje ne priznaje genocid, ali spreman se pokloniti žrtvama u Srebrenici: "Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga"

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Profimedia
Srpski čelnik u BiH Milorad Dodik izrazio je u četvrtak spremnost posjetiti Memorijalni centar Potočari u Srebrenici i položiti cvijeće.

U intervju za novinsku agenciju Republike Srpske, tamošnji predsjednik Milorad Dodik je najavio kako će vlada i cijelo vodstvo ovoga entiteta zasjedati u Srebrenici 2. svibnja 2024. kada se pred Ujedinjenim narodima održava rasprava te očekuje glasovanje o Rezoluciji o osudi genocida u tome gradu u ljeto 1995. godine.

Rezoluciju podupire 20-ak država, među kojima su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka te očekuje se njezino usvajanje. Cilj je internacionalizirati stradanje Bošnjaka u Srebrenici, gdje je počinjen najveći ratni zločin na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Vodeći srpski dužnosnici iz Beograda i Banja Luke, predsjednici Aleksandar Vučić i Milorad Dodik tvrde kako se radi o pokušaju svaljivanja krivnje na srpski narod.

"Republika Srpska neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Općoj skupštini UN, jer je sve što je u njoj napisano laž. BiH na temelju toga da se jedan narod u njoj kvalificira kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može živjeti", rekao je Dodik.

Pročitajte i ovo Branko Tunić Kazna od osam godina HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin

Svejedno izrazio je spremnost pokloniti se žrtvama masakra u Srebrenici.

"Ako nam bude pružena prilika 2. svibnja odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bih mogao proći kao Vučić koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi sućut, a dobio je kamen u glavu i nitko za to nije odgovarao", istaknuo je Dodik.

On vjeruje da Rezolucija o Srebrenici ipak neće dobiti potrebnu većinu na zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Pročitajte i ovo Rafalei stigli u Hrvatsku Iz minute u minutu Što je Hrvatska kupila za više od milijardu eura? Najubojitije im je oružje raketa METEOR

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije donio je osam presuda protiv vodećih srpskih političkih i vojnih dužnosnika u kojima je pokolj više od 8000 bošnjačkih muškaraca i mladića u ljeto 1995. godine na području Srebrenice i Žepe nazvao genocidom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene